Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea poate începe distribuţia a 600 de milioane de lei din capital pe 29 iunie

Fondul Proprietatea poate începe distribuţia a 600 de...

Autor: Roxana Pricop

27.05.2015, 00:03 1217

Fondul Proprietatea (FP) a primit avizul Au­torităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru reducerea capitalului social sub­scris de la 11,5 mld. lei la 10,96 mld. lei prin di­mi­nu­a­rea valorii no­minale a acţiunii la 0,9 lei, condiţie ne­cesară pentru a începe pla­ta dis­tribuţiei de 0,05 lei/titlu din capital pe 29 iunie.

Începând cu 21 mai, noua valoare a capi­ta­lului social subscris al fondului este de 10,96 mld. lei, fiind împărţit în 12,18 mld. acţiuni, fiecare cu o valoare no­minală de 0,90 lei. Va­loa­rea capitalului social vărsat este de 10,63 mld. lei, împărţit în 11,82 miliarde de acţiuni.

Fondul estimează că pe 29 iunie va începe plata către acţionari a „distribuţiilor“ în cuan­tum total de 600 milioane de lei din capitalul so­cial, rezultate din reducerea valorii no­minale a acţiunilor. Data de înregistrare este 24 iunie. Dacă această distribuţie este asi­milată unui dividend ordinar, ar aduce acţio­na­rilor un randament de circa 5%, calculat la ultimul preţ din piaţă.

Distribuţia de cash din capital a fost apro­bată de acţionarii FP în AGA din 21 ianuarie, şi este a doua operaţiune de acest gen derulată de fond. În vara anului trecut, fondul a făcut prima distribuţie de cash de 0,05 lei/acţiune, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la un leu a 0,95 lei. Plăţile totale s-au ridicat la 600 milioane de lei.

Spre deosebire de anul trecut, în acest an şi investitorii care au cumpărat GDR-uri cu activ suport acţiuni Fondul Proprietatea vor încasa distribuţii din capital. Fondul Pro­prie­ta­tea s-a listat la bursa din Londra pe 29 aprilie, prin intermediul unor instrumente fi­nan­ciare numite Global Depositary Re­ceipts, GDR, fiecare cu câte 50 de acţiuni FP „în spate“.

Cum în acest an plata dividendelor de către companiile listate la bursa din Bucureşti a fost decalată pentru lunile iunie şi iulie ca urmare a noilor reglementărilor, pentru a face răscumpărări şi achita distribuţiile de cash către investitori, fondul a luat un împrumut de la Citibank Europe de 500 milioane de lei.

Acţiunile FP se tranzacţionează la o cotaţie de 0,892 lei/titlu, în stagnare faţă de înce­putul anului. La această cotaţie, capita­li­zarea fondului este de 10,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO