Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea închide 2020 cu o pierdere de 103 mil. lei şi active de 10,3 mld. lei. Discount de tranzacţionare de 14,6%

Fondul Proprietatea (FP), emitent listat la bursa de la Bucureşti şi care are expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, a încheiat anul 2020 cu o pierdere de 103 mil. lei şi active totale de 10,3 mld. lei, în scădere cu 8,6% faţă de finele anului 2019, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul lunar al VAN publicat vineri la BVB.

Spre comparaţie, FP a închis anul 2019 cu un rezultat net de 3,13 mld. lei, în timp ce la finele lunii noiembrie 2020, Fondul raporta o pierdere de 624,4 mil. lei, arată datele de la BVB.

Acţiunile FP se tranzacţionează la un discount faţă de valoarea unitară a activului (VUAN) de 14,6%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza VUAN-ului de 1,6974 de lei pe acţiune şi a numărului de acţiuni FP care exclude unităţile cumpărate de fond, adică acţiunile de trezorie, potrivit calculelor realizate de ZF.

FP a raportat pentru primele nouă luni ale anului 2020 o pierdere netă aferentă participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în sumă de 1,88 mld. euro, generată în principal de scăderea cu 1,2 mld. lei a valorii participaţiilor nelistate ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (CN Aeroporturi Bucureşti, companiile E-Distribuţie şi Hidroelectrica), care ia în considerare şi efectul dividendelor distribuite de companiile evaluate, de 940 mil. lei şi efectul OMV Petrom, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul perioadei (impact total de 642,8 mil. lei).

Pe 14 ianuarie, acţionarii FP au aprobat prelungirea duratei de funcţionare a Fondului până la 31 decembrie 2031, cu posibilitatea de prelungire de către AGA cu perioade suplimentare de 5 ani/fiecare.

Acţiunile FP au încheiat anul 2020 cu o creştere de 19,8%. De la începutul acestui an, acţiunile FP au un avans de 3,5%, pe fondul unui rulaj de 52 mil. lei. Emitentul are 10,8 mld. lei capitalizare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.