Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea cheltuie 6.000 de euro pe lună cu fiecare angajat

Ionuţ Popescu a fost numit în funcţia de director general al Fondului Proprietatea în decembrie 2009, însă nu a realizat schimbări în portofoliul Fondului, continuând politica de administrare pasivă. El a spus la începutul mandatului că prioritatea sa este predarea cât mai rapidă a gestiunii către americanii de la Franklin Templeton

Ionuţ Popescu a fost numit în funcţia de director general al Fondului Proprietatea în decembrie 2009, însă nu a realizat schimbări în portofoliul Fondului, continuând politica de administrare pasivă. El a spus la începutul mandatului că prioritatea sa este predarea cât mai rapidă a gestiunii către americanii de la Franklin Templeton

17.06.2010, 00:00 47

Aprecierea monedei naţionale a muşcat din profitul pe primelepatru luni ale Fondului Proprietatea, care a scăzut până lavaloarea brută de 38,8 milioane de lei (9,4 mil.euro), mai puţin cu22% faţă de acelaşi interval din 2009. Mai bine de jumătate dinlichidităţile Fondului, de peste 2 mld. lei, sunt plasate îneuro.

Fondul Proprietatea a obţinut venituri de 83,8 mil. lei (20 mil.euro) şi a cheltuit 45 mil. lei (10,8 mil. euro) în primele patruluni ale anului, înregistrând astfel un profit brut de 38,8 mil.lei (9,4 mil. euro).

Cheltuielile cu diferenţe nefavorabile de curs valutar deţin opondere de 86% în volumul total, respectiv 38,9 mil. lei, iarcheltuielile cu salariile celor circa 15 angajaţi au fost învaloare de 1,6 mil. lei în intervalul cuprins între lunile ianuarieşi aprilie.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile aucrescut cu 23%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 150%. Profitulbrut s-a contractat cu 22,4%. Fondul şi-a bugetat un profit brut de97 mil. lei în 2010.

"Factorul cu cel mai puternic impact negativ asupracheltuielilor a fost reprezentat de evoluţia cursului de schimbleu/euro. Politica de plasamente a Fondului prevede o expuneresemnificativă pe euro, la depozite bancare. Faptul că, în primelepatru luni ale anului 2010, leul s-a apreciat în raport cu euro,comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost nefavorabilFondului", spun reprezentanţii Fondului Proprietatea. Leul acâştigat 10 bani în raport cu moneda europeană în primele patruluni, înregistrând un avans de 2,43%. Potrivit celor mai recenteinformaţii, jumătate din lichidităţile de 2,14 mld. lei aleFondului erau plasate în depozite în euro la finele anului trecut.Alături de deprecierea euro, scăderea dobânzilor la depozite ainfluenţat negativ câştigul Fondului.

Actuala conducere administrează Fondul în baza unei strategii demanagement pasiv al activelor de circa 12 mld. lei (2,85 mld.euro), axată în mare parte pe încasarea dividendelor de lacompaniile din portofoliu şi plasarea lichidităţilor în depozitebancare sau instrumente cu venit fix.

Cu dividende încă nedistribuite din profiturile pe 2008 şi 2009,Fondul Proprietatea aşteaptă în momentul de faţă ca plenul CamereiDeputaţilor să aprobe amendamentele la Ordonanţa 81/2007 care vorface posibilă distribuirea dividendelor şi listarea directă laBursă.

Potrivit raportului comun întocmit de comisiile de buget şijuridică din Camera Deputaţilor, care au aprobat pe 8 iuniemodificarea Ordonanţei 81/2007, capitalul social al Fondului va firedus de la 14,24 mld. lei la 13,75 mld. lei prin anulareaacţiunilor nesubscrise de Ministerul Finanţelor Publice, condiţienecesară pentru distribuirea de dividende în valoare de circa 1mld. lei din profiturile obţinute în 2008 şi 2009.

Amendamentele aprobate mai fac referire la faptul că Fondul vafi admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedereadministrată de Bursa de Valori Bucureşti fără promovarea uneioferte publice, elimină obligativitatea listării în termen de 90 dezile de la înregistrarea la CNVM specificând că solicitarea deadmitere la tranzacţionare trebuie făcută în termenul de 90 de zilede la înregistrare. De asemenea, procedura de conversie atitlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zilelucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se varelua în ziua de luni a celei de-a doua săptămâni ulterioareprimelor 60 de şedinţe de tranzacţionare.

Potrivit Fondului, amendamentele aprobate fac posibilămodificarea Actului constitutiv, prin aprobarea AGA, cu avizulCNVM, fără parcurgerea altor formalităţi.

"Adunarea Generală a Acţionarilor pentru distribuireadividendelor precum şi pentru numirea Franklin Templeton caadministrator unic poate fi convocată în luna iulie sau august, încazul în care amendamentele la OUG 81/2007 vor fi aprobate până lafinele lunii iunie. FP a parcurs o mare parte din paşii necesarilistării la BVB, astfel încât suntem pregătiţi să listăm Fondul înacest an", susţin oficialii FP.

În vederea pregătirii pentru listare, Fondul a angajat treifirme de audit pentru a face evaluarea activelor, respectiv KPMG,Darian şi JPA Audit & Consultanţă.

"Cele trei companii sunt în procesul de prelucrare a datelor şie posibil ca, la sfârşitul lunii august, evaluarea să fieîncheiată", conchid reprezentanţii Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO