Burse - Fonduri mutuale

​Fondul Proprietatea cere restructurarea obligaţiilor bugetare istorice ale Romaero Bucureşti acumulate în ultimii 11 ani

​Fondul Proprietatea cere restructurarea obligaţiilor...

Autor: Tibi Oprea

09.04.2020, 15:53 268

Fondul Proprietatea a cerut completarea convocatorului adunării generale a acţionarilor Romaero Bucureşti (simbol bursier – RORX), care deţine 18,9% din capitalul social, cu un punct referitor la restructurarea obligaţiilor la bugetul de stat.

“Aprobarea Planului de restructurare a obligaţiilor bugetare ale societăţii ROMAERO SA, întocmit de expertul independent CITR în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 6 din 31 iulie 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale”, se arată într-un raport la Bursă.

În raportul privind rezultatele financiare pe primul semestru al anului 2019, societatea menţionează că principala cheltuială de exploatare ce grevează rezultatul companiei fără a fi asociată activităţii curente o reprezintă costurile accesorii ale datoriilor bugetare istorice acumulate în ultimii 10 ani.

“Valoarea acestor costuri accesorii a fost de circa 19,6 milioane lei în anul 2018, iar în primul semestru al anului 2019 este de peste 11,7 milioane lei, valoarea pentru 2019 putând ajunge la cca. 20 milioane lei dacă nu vor fi aplicate măsuri eficace de stingere a datoriilor istorice (de exemplu, ajutor de stat specific industriei de apărare, preluarea de active excedentare în contul unor datorii, valorificarea altor active excedentare etc.) de către organele de conducere cu atribuţii în acest sens potrivit legii (AGA) şi/sau de către ANAF”, se arată în raportul financiar pe S1/2019.

De asemenea, compania spune că  s-a manifestat o imposibilitate de colectare efectivă la valoarea nominală a unor creanţe bugetare acumulate în perioade de timp îndelungate la nivelul unor mari întreprinderi industriale, în vreme ce măsurile de stimulare concepute şi aplicate corect au produs, de asemenea frecvent un impact pozitiv pe termen lung nu doar în plan social, ci şi în plan economic şi bugetar.

Romaero Bucureşti, cu 127,8 milioane lei capitalizare, este controlată în proporţie de 56,7% de statul român, prin Ministerul Economiei, în timp ce SIF Muntenia deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea are un pachet de 18,9% din numărul de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO