Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea acuză că o nouă lege favorizează apariţia unor noi băieţi deştepţi în sectorul portuar

Fondul Proprietatea acuză că o nouă lege favorizează...

Autor: Liviu Popescu

04.11.2016, 16:40 731

Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% in cadrul Portului Constanţa, se declară nemulţumit de un nou proiect de lege care prevede stabilirea pe o perioadă de zece ani a nivelulului chiriei pentru terenul portuar şi infrastructura concesionate operatorilor portuari privaţi la nivelul minim al tarifelor existente în contractele în vigoare. 

Aprobarea acestor modificări legislative de către Parlamentul României este de natură să creeze premisele pentru apariţia unor noi “băieţi deştepţi” în relaţiile comerciale între companiile cu capital de stat şi operatorii privaţi”, a comentat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. 
 
Fondul estimează că această prevedere din proiectul de lege va conduce la daune de zeci de milioane de euro pentru companiile de stat afectate si transferul acestor sume in buzunarul operatorilor portuari privaţi, având în vedere că în prezent nivelul tarifelor de utilizare a domeniului portuar din anumite contracte pe termen lung este semnificativ mai scăzut comparativ cu valoarea chiriilor la care au fost încheiate recent contracte de închiriere în urma unor licitaţii publice. Proiectul de lege amendează şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi căilor navigabile, fiind inclus pe agenda Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea finală şi vot în data de 7 noiembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO