Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a umplut găurile investiţiilor în băncile austriece cu profitul de la Azomureş

Fondul Proprietatea a umplut găurile investiţiilor în băncile austriece cu profitul de la Azomureş

Autor: Roxana Pricop

15.08.2012, 00:09 1491

Fondul Proprietatea (FP) a încasat un profit de circa 100 milioane de lei din vân­zarea acţiunilor deţinute la combinatul chimic Azo­mureş, însă aproape întreg profitul a mers să acopere pierderile înregistrate de inves­ti­ţiile în acţiunile băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, primele plasamente realizate de ame­ricanii de la Franklin Templeton după ce au preluat administrarea FP în septembrie 2010.

În iunie, fondul şi-a vândut integral par­ticipaţia deţinută în Azomureş (simbol bursier AZO) în cadrul unei oferte publice de preluare obligatorie iniţiată de principalul acţio­nar al societăţii, grupul elveţian Ame­ropa, la preţul de 2,22 lei pe acţiu­ne, şi o parte din deţinerile sale în Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank Inter­na­ţio­nal AG, bănci tranzacţionate pe bursa de la Viena, potrivit raportului semestrial de ad­mi­nistrare. Acestea au fost singurele dezin­vestiţii realizate de fond în primul semestru.

Potrivit raportului semestrial, veniturile în­casate de fond din vânzare de acţiuni au fost de 207,8 milioane de lei, faţă de cheltuieli cu in­vestiţiile financiare cedate, care reprezintă costul sau valoarea contabilă a acestor inves­tiţii înainte de vânzare, de 194,8 milioane de lei în primul semestru. Câştigul net, înainte de im­pozitare, în prima jumătate a anului 2012 a fost de 13 milioane lei, în timp ce în prima ju­mătate a anului 2011 a fost de 5,8 milioane lei.

Din vânzarea acţiunilor Azomureş, Fondul a încasat peste 130 milioane de lei, marcând astfel un profit de circa 100 milioane de lei, în condiţiile în care acţiunile deţinute la combinatul chimic, în mare parte primite de la statul român la înfiinţare, erau înregistrate în bilanţurile contabile la un cost de 22,2 milioane de lei.

În iunie, fondul a vândut 900.000 de ac­ţiuni la Erste Bank şi a mai rămas cu un pa­chet de 397.000 de acţiuni în valoare de 6 mi­lioane de euro, şi a mai vândut aproape 200.000 de acţiuni la Raiffeisen Bank şi a mai ră­mas cu un pachet de 853.564 acţiuni în va­loare de 22 mil. euro la 30 iunie, potrivit ra­portului semestrial.

Din vânzarea acţiunilor deţinute la cele două bănci austriece, fondul a ieşit pe pier­dere, având în vedere că în luna iunie cotaţiile ac­ţiunilor Erste Bank şi cele ale Raif­feisen Bank erau mult sub cotaţiile de la începutul anu­lui trecut când fondul le-a cumpărat. La 30 iunie 2012, preţul unei acţiuni Erste Bank era de 15 euro, faţă de 35 euro la începutul anului trecut, iar preţul unei acţiuni Raiffeisen Bank In­ternational era de 25,75 euro la 30 iunie, mult sub cotaţia de 37 euro de la începutul anului.

Acţiunile celor două bănci austriece au fost printre primele investiţii făcute de ad­mi­nis­tra­torul Franklin Templeton de la pre­lua­rea man­datului de administrare în septembrie 2010.

Acţiunile bancare au fost cele mai lovite de criza datoriilor din zona euro, înregistrând scăderi puternice în cea de-a doua jumătate a anului trecut din cauza temerilor investitorilor că un faliment necontrolat al Greciei va destabiliza sectorul bancar din Uniunea Europeană. Nici în 2012 acţiunile bancare nu au reuşit să aibă o evoluţie mai bună.

După primele şase luni din an, Fondul Proprietatea afişează un profit net de 573,85 mil. lei (130,9 mil. euro), în creştere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Cea mai mare contribuţie la profit au avut-o dividendele încasate de la companiile din portofoliu. De la compania petrolieră OMV Petrom, la care este acţionar cu 20% din capital, fondul a încasat dividende de 353 mil. lei, de la producătorul de gaze Romgaz, unde deţine 15% din capital, a încasat dividende de 140,6 mil. lei, iar de la Transgaz a primit dividende de 52,5 mil. lei în contul unui pachet de 15% din acţiuni.

Veniturile curente au fost 847,8 milioane de lei în primul semestru, faţă de 593,7 mil. lei în prima jumătate a anului trecut. Cheltuiele curente s-au ridicat la 273,5 mil. lei, de 5,6 ori mai mari decât cele înregistrate în primul semestru al anului trecut.

Activele fondului au scăzut în primul semestru până la 12,49 mld. lei, mai mici cu aproape două miliarde de lei de la începutul anului. Scăderea a avut loc ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă.

După primele şapte luni din an, profitul fondului a urcat la 575 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO