Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a terminat banii alocaţi pentru răscumpărări de acţiuni

Fondul Proprietatea a terminat banii alocaţi pentru răscumpărări de acţiuni

Fondul Proprietatea a terminat banii alocaţi pentru răscumpărări de acţiuni. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

03.08.2011, 00:05 1882

Fondul Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, acheltuit cea mai mare parte din suma alo­cată programului derăscumpărări, fără a reuşi să-şi salveze acţiunile de presiuneavânzătorilor care au continuat să ducă preţul în jos.

Fondul a răscumpărat 188,2 milioane de acţiuni proprii,reprezentând 1,3% din capitalul social, în valoare de 97,8 mil.lei, din mai până în prezent. Cea mai ma­re parte din sumă,res­pec­tiv 44 mil. lei, a fost chel­tuită în ultimele douăsăp­tămâni, pe fondul crizei dato­riilor din Grecia, când FP aintrat puternic în pia­ţă pentru a opri o corecţie puternică aacţiunilor.

Suma totală alocată pro­gra­mului de răs­cum­pă­rare a fost de120 mil. lei, ast­fel că Fondul a mai ră­mas cu circa 20 mil. lei,li­chi­dităţi care i-ar ajunge doar pentru o săp­tămână dacărăs­cumpărările continuă în ritmul din ulti­ma perioadă. Programulde răs­cumpărări expiră în martie anul viitor, însă Fondul autilizat deja mare parte din sumă.

Răscumpărările nu au reuşit să oprească acţiunile din picajulînceput încă de la listarea Fondului la Bursă. Din 11 mai, când FPa făcut prima răs­cum­pă­rare şi până în prezent, acţiunea FP apierdut 3,7% din valoare.

De la listarea din 25 ianuarie, ac­ţiu­nile Fonduluiau fost sub presiunea con­ti­nuă a vânzătorilor. Au preferat săvân­dă la preţul de pe Bursă fondurile străine de investiţii careau intrat în acţionariatul Fon­dului înainte de listare cumpărândacţiuni la preţuri foarte mici. Prin vân­za­rea pe Bursă aacţiunilor cumpărate de pe piaţa gri, fondurile străine şi-audublat sau chiar triplat banii investiţi. Tot vânzători au fost şipersoanele care au primit acţiunile la FP drept despăgubire şi careau fost interesate doar de încasa­rea com­pen­saţiilor cuvenite şimai puţin de rea­lizarea unei investiţii, deşi aceştia erauac­ţionari la Fondul Proprietatea, una dintre cele mai valoroasecompanii româneşti.

Principalul scop al răscumpărărilor a fost susţinerea preţuluiacţiunii. Impactul răscumpărărilor a fost însă redus, având învedere că volumul de 188,2 milioane de acţiuni răscumpărat de FP are­pre­zentat doar 6,5% din volumul total de 2,8 mi­liar­de deacţiuni FP tranzacţionate pe Bur­sa de la Bucu­reşti din 11 mai,când a avut loc prima răscumpărare, şi până în pre­zent. Altfelspus, impactul răscumpă­ră­rilor asupra preţului acţiunilor a fostde 6,5%.

Din momentul în care FP va epuiza banii de răscumpărări,brokerii se aş­teap­tă ca vestea că participaţia statului a scăzutsub 10% din capitalul FP să poată opri scăderea preţuluiacţiunii.

"Fondul va rămâne în curând fără re­sorturi de susţinere apre­ţului acţiunii pe Bursă. Tran­zacţiile cu ac­ţiu­nile FP suntîncă do­mi­nate de vân­zători, iar pre­siu­nea pe preţ esteridi­ca­tă. Preţul de 0,5 lei/titlu, la cât se tran­zac­ţio­neazăacum FP, este o re­ferinţă im­por­tan­tă şi nu mă aştept să fiespart acest prag. Dimpo­tri­vă, în mo­mentul în care parti­cipaţiastatului va scă­dea sub 10% din Fond, există per­spec­ti­vele caacţiunea FP să intre pe trend as­cen­dent", a spus Adrian Lupşan,director ge­ne­ral adjunct la societatea de brokeraj IntercapitalInvest.

Statul este în prezent cel mai mare ac­ţionar al FP, cu circa19% din capital. Bro­kerii se aşteaptă ca, odată ce pa­che­tul de19% din capital va fi epuizat de stat cu pla­ta despăgubirilorcătre foştii pro­prie­tari, presiunea la vânzare să scadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO