Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a selectat brokerii pentru răscumpărări

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

02.04.2013, 00:04 1473

Fondul Proprietatea (FP) a se­lectat firmele de brokeraj prin care va de­rula programul de răscumpărări de 8,2% din capital şi aşteaptă ca decizia Tri­bunalului Bucureşti de deblocare a răs­cumpărărilor să fie publicată în Mo­ni­torul Oficial pentru a începe achiziţiile.

„FP a selectat brokerii şi va anunţa numele acestora cu puţin timp înainte de lansarea programului de răscum­părări“, au declarat reprezentanţii Fran­klin Templeton, managerul activelor de 3,5 miliarde de euro ale FP. Acţionarii au aprobat programul de răscumpărări de 1,1 miliarde de acţiuni în urmă cu un an, însă un acţionar minoritat a blocat procedura în instanţă, iar la începutul lunii martie Tribunalul Bucureşti a decis în favoarea fondului permiţându-i să îşi răscumpere propriile acţiuni.

Reprezentanţii Templeton au explicat etapele rămase până la înce­perea programului de răscumpărări, al doilea derulat de fond.

„După publicarea deciziei Tribu­na­lului Bucureşti, dosarul original împre­ună cu decizia judecătorească trebuie să fie transmise de Tribunalul Bucureşti către Registrul Comerţului, pentru înregistrarea hotărârii. După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, mana­gerul de fond va anunţa începerea imediată a implementării celui de-al doilea program de răscumpărare.“

Pentru a-şi răscumpăra 8,2% din ca­pital, FP are nevoie de circa 710 mil. lei, calculat în funcţie de cel mai recent preţ din piaţă de 0,635 lei/acţiune. „Fondurile FP pentru răscumpărări constau în lichi­dităţile disponibile în prezent, depozite ban­care şi bonuri de trezorerie, şi divi­dendele care vor fi colectate de la com­paniile din por­tofoliu, minus dividen­dele care vor fi plătite acţionarilor Fon­dului în 2013 şi cheltuielile opera­ţio­nale în numerar ale fondului“, au mai spus reprezentanţii Franklin Tem­pleton. La finalul lunii februarie, FP avea lichidităţi în conturi de 765 mil. lei, din care cea mai mare parte, respectiv 573 mil. lei, sunt plasate în titluri de stat. Însă fondul îşi propune să plătească divi­dende în va­loare brută de 561 mil. lei, ast­fel că i-ar mai rămâne o sumă de 204 mil. lei. În contul participaţiei de 20% din Petrom, FP ar urma să pri­mească di­vi­dende de 316 mil. lei. Rom­gaz, a treia cea mai valoroasă companie din porto­foliul FP, nu a anunţat încă valoarea di­vi­dendelor. De la Transgaz, companie un­de deţine 15% din capital, FP va în­ca­sa dividende în valoare brută de 37 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO