Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a cheltuit 9 mil. lei cu brokerii în 2015

Fondul Proprietatea a cheltuit 9 mil. lei cu brokerii în...

Autor: Roxana Pricop

08.03.2016, 00:04 372

Fondul Proprietatea (FP) a plătit anul trecut 8,9 milioane de lei sub forma comisioanelor de intermediare şi a altor cheltuieli privind vânzarea deţinerilor în companii din portofoliu, în scădere cu 35% faţă de anul 2014 în condiţiile în care ritmul vânzărilor de active s-a redus, potrivit raportului anual al comi­tetului reprezentanţilor.

În 2015, fondul a vândut o parte din participaţiile în Rom­gaz şi Primcom şi integral parti­ci­paţiile de­ţinute în Forsev, SIFI CJ Agro, Electro­construcţia Elco Cluj şi Petrotel Lukoil.

Pe 20 octombrie 2015, FP a vândut pe bursele de la Bucureşti şi de la Londra un pachet de 4,15% din capita­lul Romgaz pentru 456 milioane de lei. Tranzacţia a fost derulată sub forma unui plasament privat accelerat. Bro­kerii implicaţi în tranzacţie au fost banca americană Goldman Sachs Inter­na­tional, firma cehească Wood & Com­pany şi Banca Comercială Română, care a acţionat ca lead manager.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Câştigurile nete înregistrate de fond din vânzarea participaţiilor au fost de 344,8 mil. lei anul trecut, faţă de 645 mil. lei în 2014. În 2014, fondul a vândut inte­gral deţinerile în Erste Group Bank, Raif­feisen Bank, Resib, Se­vernav, Trans­electrica, Tran­sil­vania Com, Tur­da­pan şi o parte din parti­ci­pa­ţiile în Conpet, Oil Terminal şi Romgaz.

„Comitetul Reprezentanţilor apre­ciază că administratorul fondului a respectat în cursul anului 2015 politica de investiţii aplicabilă adoptată de Fond. În acelaşi timp, Comitetul Reprezen­tan­ţilor împărtăşeşte punctul său de vedere ad­ministratorului Fondului şi anume faptul că, în prezent, cea mai bună me­todă de implementare a politicii de in­vestiţii este aceea de a investi în ac­ţiunile proprii ale fondului”, potrivit ra­por­tului anual al comitetului repre­zen­tanţilor care supraveghează adminis­tra­torul FP, compania Franklin Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO