Burse - Fonduri mutuale

Fondul pensionarilor norvegieni, cu active şi pe BVB, a adus randament negativ în T2

Fondul pensionarilor norvegieni, cu active şi pe BVB, a...

Autor: Radu Bostan, Anca Dumitrescu

20.08.2015, 00:00 393

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 73 de miliarde de coroane (8,8 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, înregistrând primul declin în trei ani, din cauza evoluţiei negative a pieţelor globale de obligaţiuni şi acţiuni, relatează Bloomberg. 

Fondul, cu active de 870 de miliarde de dolari, a scăzut cu 0,9% în trimestrul doi, pe fondul unui declin de 0,2% al acţiunilor deţinute şi de 2,2% al obligaţiunilor.

Activele imobiliare ale fondului au crescut cu 2%. „Investiţiile în active cu venituri fixe au fost afectate de creşterea randamentelor pe principalele pieţe ale fondului. În cazul acţiunilor, rezultatul a fost afectat de titlurile din Statele Unite“, a declarat Yngve Slyngstad, director general al fondului.

Fondul cu sediul în Oslo, în care statul norvegian plasează majoritatea veniturilor din vânzările de petrol pentru a evita supraîncălzirea economiei, a început să scadă pe fondul prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potrivit băncii centrale a Norvegiei.

Slyngstad a mai avertizat că câştigurile fondului vor scăderea în condiţiile în care băncile centrale ale statelor dezvoltate au luat măsuri de stimulare a economiilor care au dus la reducerea randamentelor obligaţiunilor.

Cele mai mari deţineri de acţiuni ale fondului sunt formate din titluri Nestlé, Apple şi Novartis, iar cele mai mari deţineri de obligaţiuni sunt în Statele Unite, Japonia şi Germania.

La finalul anului trecut, cea mai recentă dată pentru care sunt disponibile informaţii privind portofoliul, fondul norvegian deţinea active de 115 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti.

Cel mai mare plasament era BRD, unde fondul suveran al Norvegiei avea o participaţie echivalentă cu 2,4% din capital, dar fondul mai avea acţiuni şi la Petrom (0,37%), Transgaz (2,2%), Electrica (1,6%), Banca Transilvania (1,17%), Transelectrica (1,9%), Nuclearelectrica (0,6%), Bursa de Valori Bucureşti (0,6%) şi Conpet (0,24%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO