Burse - Fonduri mutuale

Fondul olandez MEI a ajuns la plasamente de 100 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti

Fondul olandez MEI a ajuns la plasamente de 100 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti

Peter Winkelman, managing partner al MEI: "Companiile de pe segmentul RASDAQ sunt interesante, dar duc lipsa de lichiditate. O solutie ar fi din nou ofertele publice initiale, iar asta e treaba guvernului, intrucat multe dintre companii sunt inca detinute de stat."

07.08.2007, 20:01 52

Fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI-RBF), administrat de MEI-Fondsenbeheer, o subsidiara a Middle Europe Investments, a atins la finele lunii iulie investitii de 100 mil. euro pe piata de capital din Romania, potrivit raportului lunar al fondului. Investitiile in Romania reprezinta circa 73% din activele totale ale fondului, care se ridica la 135 mil. euro.
Valoarea investitiilor fondului pe piata romaneasca a crescut de patru ori in ultimul an, datorita plasamentelor noi efectuate, dar si cresterii pietei in aceasta perioada. Fondul a pornit cu o investitie initiala de 22,5 mil. euro pe piata locala dupa ce a strans aproape 30 mil. euro prin listarea din martie 2006 pe bursa Euronext din Amsterdam.
In 2007 activul investit in Romania a crescut de trei ori, iar managerii de la MEI-RBF raman optimisti cu privire la potentialul pietei de capital autohtone.
"Credem ca piata din Romania este inca interesanta, dar are nevoie de noi listari pentru a face fata cresterii cererii de actiuni", a spus pentru ZF Peter Mars, unul dintre managerii MEI-RBF.
El a mai adaugat ca fondul asteapta cu interes listarile promise de Guvernul Romaniei, in special cele de la Transgaz si Romgaz. De altfel, cea mai mare expunere a fondului este pe companiile din domeniul petrolier si energetic, care au o pondere de peste 16% din active.
"Pe termen lung, piata romaneasca de capital are un potential important, dar asta nu inseamna ca intr-o luna, spre exemplu, nu putem sa fim cu 20% mai jos", mai spune Mars.
Fondul are un randament de peste 55% in primele sapte luni ale acestui an, iar fata de momentul de lansare profitabilitatea se apropie de 100%, peste performanta indicilor principali ai celor doua piete, BET si SOFIX, in aceeasi perioada de timp.
Recenta corectie a pietelor la nivel mondial a coborat usor valoarea intrinseca a actiunilor MEI-RBF, dar acestea nu au fost afectate atat de puternic precum alte fonduri de investitii, sustin managerii sai. Mars mai spune ca piata la noile preturi este din nou atractiva pentru investitori.
Piata RASDAQ ocupa un loc important in strategia de investitii a MEI-RBF, avand in vedere ca primele doua detineri ca valoare din portfoliul fondului sunt companii listate pe acest segment de piata.
In iunie, RBF a intrat in actionariatul companiei Prospectiuni Bucuresti (PRSN) prin achizitia unui pachet de peste 5%, de la actionarul majoritar Tender SA. Pachetul detinut la Prospectiuni, care acum valoreaza 11,4 mil. euro, este cea mai mare detinere din portofoliul sau. In topul detinerilor MEI-RBF urmeaza compania din domeniul constructiei de magistrale destinate transportului de petrol si gaze Condmag Brasov (COMI), recent transferata la categoria a II-a a BVB. Aici RBF detinea la sfarsitul lunii iulie actiuni in valoare de 6,5 mil. euro, insa a vandut in august un pachet de actiuni.
"Companiile de pe segmentul RASDAQ sunt interesante, dar duc lipsa de lichiditate. Acesta este cel mai mare risc. O solutie ar fi din nou ofertele publice initiale, iar asta e treaba guvernului, intrucat multe dintre companii sunt inca detinute de stat", spune Peter Winkelman, managing partner al Middle Europe Investments.
Olandezii de la RBF au urmarit emitentii RASADAQ cu o valoare a tranzactiilor mai ridicata decat media, pe langa Prospectiuni si Condmag, avand in portofoliu si actiuni in valoare de 3,6 mil. euro ale producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU).
De altfel, noua din cele zece cele mai importante expuneri ale MEI-RBF sunt pe companii romanesti. Din Bulgaria numai producatorul de vopsele Orgachim, detinut de compania romaneasca Policolor, intra in acest top.
Societatile de investitii financiare (SIF) ocupa un loc important in portofoliul fondului, unde au o pondere de 9,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO