Burse - Fonduri mutuale

Fondul NEPI are un buget de investiţii de 500 mil. € până în 2016

Martin Slabbert, preşedintele executiv al NEPI: Estimăm că în următorii trei ani vom investi circa jumătate de miliard de euro în România. Foto Silviu Matei

Martin Slabbert, preşedintele executiv al NEPI: Estimăm că în următorii trei ani vom investi circa jumătate de miliard de euro în România. Foto Silviu Matei

Autor: Cristina Cuncea

17.04.2013, 00:07 1527

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) se va extinde în Serbia, Ungaria, Slo­venia şi Bulgaria, unde va face prima achiziţie în lunile următoare, însă piaţa românească va rămâne principala ţintă, cu investiţii programate de 500 de milioane de euro până în 2016.

„În următoarele luni vom face şi prima investiţie în afara României. Ne uităm la Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, în special la capitale şi la proiecte de retail foarte bune. Asta nu înseamnă că încetinim ritmul de investiţii din România. România rămâne ţinta noastră principală şi preferată, fiind piaţa cu cel mai mare potenţial. Estimăm că în următorii trei ani vom investi circa jumătate de miliard de euro în România, ceea ce este bine atât pentru noi, cât şi pentru piaţă“, a declarat Martin Slabbert, preşedintele executiv al NEPI.

Fondul sud-african de investiţii a investit de la înfiinţare, în 2007, aproape exclusiv în proiecte imobiliare din România, unde are în prezent active evaluate la peste 600 de milioane de euro. NEPI mai deţine un portofoliu nesemnificativ de active imobiliare, birouri şi retail în Germania.

Fondul a atras luni 700 milioane ranzi sud-africani (59 de milioane de euro) printr-o majorare de capital derulată în decurs de câteva ore şi la care au participat doar anumiţi investitori, în condiţiile în care suma vizată la începutul operaţiunii era de aproximativ 500 milioane ranzi sud-africani (circa 42,5 milioane de euro).

Slabbert spune că cei mai importanţi investitori din România care au participat la această majorare de capital sunt fondurile Aviva Investors şi Raiffeisen Asset Management şi că cea mai mare sumă a fost subscrisă de un fond din Africa de Sud.

Întrebat dacă va utiliza banii din majorarea de capital pentru investiţiile programate în pieţele externe României, Slabbert a menţionat că vor fi necesare fonduri suplimentare.

„Va trebui să strângem mai mulţi bani, pentru că vrem să cumpărăm proiecte mari pentru care vom avea nevoie de fonduri semnificative“, a spus Slabbert.

NEPI a înregistrat anul trecut venituri din chirii şi exploatare de peste 40 de milioane de euro, în creştere cu 25%, şi un profit net de 33,1 milioane de euro, cu 76% mai mare decât în 2011.

Fondul a cumpărat în 2012 proiectul de birouri City Business Center din Timişoara, un lot pentru dezvoltarea unui alt parc de afaceri în Cluj, terenuri pentru construcţia unor centre comerciale în Braşov, Galaţi şi Bucureşti (Vulcan), iar pe finalul anului a deschis alături de Carrefour Property centrul comercial Ploieşti Shopping City. Proiectele din Timişoara şi Ploieşti, precum şi atragerea în proiectul Promenada Brăila a retailerilor C&A şi H&M au contribuit la creşterea încasărilor companiei, care şi la începutul acestui an este la fel de implicată în investiţii. Cea mai recentă achiziţie a fost realizată în acest an, NEPI cumpărând proiectul de birouri The Lakeview pentru 62 de milioane de euro.

Pentru acest an NEPI vrea să înceapă proiectul din Bucureşti de pe platforma Vulcan, pentru care a obţinut PUZ în luna decembrie a anului trecut, şi în urmă cu mai mult de o lună a anunţat că a început organizarea de şantier pentru proiectul de birouri din Cluj. Totodată, compania inten­ţionează să dezvolte mici galerii comerciale în apropierea a cinci magazine Kaufland, două dintre acestea urmând a fi poziţionate lângă unităţile din Alexandria şi Sfântu Gheorghe. Prima galerie de acest gen va fi deschisă la Alexandria în următoarea lună.

Pe lângă acestea, NEPI mai deţine un proiect de retail la Piteşti.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra pe segmentul AIM.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile NEPI la Bursa de la Bucureşti a fost realizată vineri, la preţul de 24 lei, în scădere cu 4%. Anterior, acţiunile NEPI au mai fost tranzacţionate pe 27 martie la preţul de 25 lei.

Calculată la cotaţia de vineri, capitalizarea bursieră a NEPI este de 3,551 miliarde de lei (811 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO