Burse - Fonduri mutuale

Fondul inchis OTP Wise a reusit sa stranga peste 2 mil. euro de la investitori

Fondul inchis OTP Wise a reusit sa stranga peste 2 mil. euro de la investitori

Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, firma de brokeraj care a intermediat oferta OTP Wise, spune ca investitorii in fond isi vor putea calcula singuri randamentele pe baza evolutiei indicelui SGI Wise US Long-Short

26.07.2009, 18:27 35

Aceasta este prima oferta publica initiala (IPO) derulata pe Bursa de la Bucuresti in ultimul an. "In momentul de fata avem date estimative, insa valoarea subscrierilor se ridica undeva la 8,7 mil. lei. La nivelul ordinelor de subscriere, numarul acestora este cuprins intre 700 si 750. Oferta a fost un succes, mai ales in conditiile in care investitorii au suprasubscris. Fondul a fost gandit pentru perioada prin care trece Bursa in momentul de fata, investitorii fiind atrasi atat de listarea fondului la BVB, precum si de expunerea acestuia pe piata americana si garantarea investitiei initiale. Investitorii sunt de toate tipurile, de la persoane care acum investesc pentru prima data pana la cei care activeaza deja pe Bursa si au decis sa aloce un procent din portofoliul de investitii in fond", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

In conditiile in care pretul din oferta a fost de 200 de lei, o subscriere in valoare de 8,7 mil. lei ar insemna ca investitorii si-au manifestat dorinta de a achizitiona 43.500 de actiuni, cu 13.500 peste pachetul oferit initial de fond, de 30.000 de titluri. Conform presedintelui Intercapital, numarul de unitati oferite va fi majorat pentru a acoperi toate subscrierile inregistrate.    

 

Fondul OTP Wise a atras investitorii prin gradul scazut de risc

OTP Wise este un fond inchis de investitii, administrat de societatea OTP Asset Management, si are o durata de viata de trei ani. Fondul garanteaza ca dupa trei ani investitorul isi va primi banii investiti initial indiferent de evolutia pietelor.

Totusi, investitorul poate pierde in cazul in care si-ar vinde titlurile detinute inainte de termen, pe Bursa, la un pret mai mic decat cel la care a cumparat in oferta.

Fondul investeste intr-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are la baza indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target, dezvoltat de Societe Generale Corporate & Investment Banking si calculat zilnic de Standard & Poor's.

"Sunt si eu curios de cum va merge fondul pe Bursa. Cred ca evolutia acestuia va depinde de indicele de la baza fondului. Spre deosebire de alte fonduri, investitorii isi pot calcula singuri randamentele si pot face estimari, in conditiile in care au formulele de calcul si parametrii disponibili", spune Pasol. Sumele atrase in cadrul ofertei publice urmeaza sa fie plasate in depozite bancare, pe intreaga durata de viata a fondului. Din dobanzile incasate, administratorul incheie un contract cu Societe Generale Corporate & Investment Banking pentru ca fondul sa beneficieze de randamentul indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target, pe baza caruia fondul va plati dividende in fiecare an.

Indicele ce sta la baza fondului include o combinatie de pozitii long si short pe actiuni din componenta indicelui american S&P 500.

Pentru cele mai performante 10% din actiuni se initiaza pozitii "long", de cumparare, pentru a lua parte la cresterea de pret, iar pentru cele mai slabe 10% din titluri se deschid pozitii "short", de vanzare, pentru a castiga din scaderea de pret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO