Burse - Fonduri mutuale

Fondul de pensii private AZT Viitorul Tău a luat titluri de stat de 1 mld. lei

Fondul de pensii private AZT Viitorul Tău a luat titluri...

Autor: Roxana Pricop

28.04.2015, 00:07 391

Fondul de pensii private obligatorii AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, şi-a crescut expunerea pe titluri de stat cu 1,2 miliarde de lei anul trecut. Aceste instrumente financiare au ajuns să deţină o pondere de peste 88% din activele de 4,45 miliarde de lei ale fondului, printre cele mai ridicate expuneri din piaţă.

În acţiuni, fondul are investite 15,8% din active sau 672 milioane de lei, potrivit datelor la 31 decembrie 2014 publicate de administrator. Comparativ cu anul 2013, expunerea pe acţiuni a fondului s-a dublat, însă rămâne printre cele mai reduse din rândul fondurilor de pensii obligatorii. Expu­nerea medie pe acţiuni a fondurilor de pensii obligatorii este de circa 19% din active.

Fondul investeşte exclusiv în acţiuni tranzacţionate la BVB. Celelalte fonduri de pensii obligatorii au plasamente şi în acţiuni cotate pe bursele din regiune (Polonia, Ungaria, Cehia) sau pe bursele din vest (Franţa, Londra). Printre cele mai ridicate expuneri pe pieţele externe de acţiuni aparţin fondului Aripi, administrat de Generali.

Anul trecut, fondul de pensii private obligatorii administrat de Allianz-Ţiriac a marcat un randament de circa 6%, faţă de o medie a pieţei de 9,4%.

AZT Viitorul Tău este al doilea fond de pensii private obligatorii administrat privat de pe piaţă, cu active de 4,4 mld. lei şi peste 1,4 milioane de participanţi la finalul lui 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO