Burse - Fonduri mutuale

Fondul de investitii RC2 restructureaza Policolor pentru exit

16.02.2009, 18:32 109

Fondul de investitii Reconstruction Capital 2 (RC2) se pregateste sa marcheze exitul din grupul Policolor, prin relocarea fabricilor, inchiderea unitatilor de distributie din Serbia si Ucraina si concedierea unei treimi din angajati.

Achille Bardelli, numit in functia de director executiv al grupului Policolor in toamna anului trecut, a reorganizat grupul in sase unitati strategice de business, fiecare dintre acestea beneficiind de propria echipa de management in Romania si Bulgaria. Principalele obiective ale strategiei pe 2009 intocmite de Bardelli sunt rationalizarea productiei la fabricile Policolor din Romania si Bulgaria, cresterea nivelului EBITDA pana la 11 milioane de euro si pregatirea grupului pentru exit.
Pentru aplicarea strategiei, grupul va modifica strategia de preturi pentru a maximiza profiturile, o treime din numarul actual de 1.600 de angajati vor parasi grupul, din care 380 vor fi concediati si alti 180 de angajati vor fi externalizati in noile divizii create. De asemenea, intreaga productie de vopsele decorative va fi transferata in Bulgaria, in timp ce productia vopselelor industriale si auto va fi transferata in Bucuresti. Intr-un stadiu urmator, este prevazuta inchiderea intregii productii la fabricile din Bucuresti. De asemenea, unitatile de distributie din Serbia si Ucraina vor fi inchise sau vandute.
Implementarea acestei strategii a inceput inca din toamna anului trecut. Pana in prezent au fost concediati 219 angajati ai Orgachim si alti 144 vor parasi Policolor pana la finalul lunii februarie.
Policolor, unul dintre cei mai mari producatori de vopsele din Romania si Bulgaria prin subsidiara Orgachim, este controlat in totalitate de fondurile de investitii RC2 si Romanian Investment Fund (RIF) - ambele inregistrate in Cipru. Cele doua fonduri au achizitionat constant titluri Policolor (PCL) pe parcursul anului trecut, in intentia de a delista compania. Mai mult, in toamna anului trecut fondurile de investitii au derulat o oferta publica de preluare a pachetului de 4,55% din actiunile Policolor de la actionarii minoritari. La finalul anului trecut, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat delistarea Policolor.
Listat la Bursa de la Londra, RC2 a investit pe piata locala 67% din activele de 100,9 mil. euro, aproape o treime din active fiind alocate sectorului de productie a vopselelor, potrivit raportului anual emis de compania New Europe Capital - administratorul fondului.
Alaturi de Policolor, RC2 mai detine participatii la producatorul de lactate Albalact, respectiv 24,4% din capitalul social, la operatorul Mamaia Resort Hotels si la compania de factoring Top Factoring. In anul 2009, managementul Mamaia Resort Hotels estimeaza o crestere de 73% a veniturilor si un profit operational de aproape 1 milion de euro pentru hotelul Golden Tulip Mamaia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO