Burse - Fonduri mutuale

Fondatorul Oresa Ventures: Regret ca am ratat oportunitatile din farmaceutice si telecomunicatii

Fondatorul Oresa Ventures: Regret ca am ratat oportunitatile din farmaceutice si telecomunicatii

Jonas af Jochnick

11.04.2008, 20:13 78

Compania de investitii Oresa Ventures, unul dintre cei mai longevivi investitori de private equity de pe piata locala, regreta ca nu a profitat de oportunitatile din farmaceutice si telecomunicatii, retailul si bunurile de consum ocupand capul listei de investitii in urma cu zece ani.
"Televiziunea prin cablu si farmaceuticele au fost sectoarele in care am ratat oportunitati in 1997. Nefiind un fond de private equity specializat pe sectoare de activitate, atunci retailul, bunurile de consum, serviciile financiare erau prioritatile noastre", spune Jonas af Jochnick, fondatorul companiei suedeze de private equity Oresa Ventures.
Capitalul disponibil pentru Romania este de 100 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, peste investitiile de 60 de milioane de euro din ultimii zece ani.
Intrata pe piata locala in urma cu zece ani, Oresa Ventures a incheiat 11 tranzactii pana in prezent. Printre cele mai profitabile se numara investitia in retailerul de electronice Flanco. In 1997 cand fondul suedez a marcat intrarea pe piata locala prin achizitia Flanco, retailerul de electronice avea o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, in 2006, momentul exitului, retailerul marcand o cifra de afaceri de 120 de milioane de euro.
In cazul investitiei in compania de servicii financiare Credisson, desprinsa din Flanco, multiplicatorul obtinut de fondul suedez a fost de 15, in timp ce din investitia La Fantana, Oresa Ventures a marcat un multiplicator de 8 al investitiei initiale.
Impactul investitiilor Oresa asupra companiilor din portofoliu a fost vizibil in evolutia vanzarilor totale, care au crescut de patru ori fata de momentul intrarii in actionariat, si asupra locurilor de munca create care ating 2.500.
"In ultimii zece ani, piata a evoluat spectaculos. A urcat pretul de intrare in companie, ca urmare a competitiei tot mai acerbe si a dezvoltarii companiilor. Daca la inceput investeam pana la patru milioane de euro, acum ne uitam la companii unde trebuie sa investim intre 10 si 15 milioane de euro. Alaturi de preturi s-au triplat si multiplii de evaluare. Acum se incheie tranzactii la de zece ori EBITDA", a explicat fondatorul Oresa Ventures.
Fondul sudez de private equity a fost printre cei mai activi investitori de pe piata locala, doar in ultimii doi ani fiind incheiate patru tranzactii: achizitia firmei de constructii Bau Profil in 2008, investitia in Kiwi Finance in 2007, Fabryo in 2006, absorbtia Flanco de catre Flamingo, la care fondul a ramas actionar.
Lista de investitii Oresa Ventures ramane deschisa, pentru anul in curs fiind anuntate cel putin doua noi tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO