Burse - Fonduri mutuale

Finlandezii de la KJK ar fi derulat un plasament privat pentru vânzarea din TeraPlast Bistriţa într-o tranzacţie estimată de ZF la circa 57 mil. lei, la un preţ de 0,38 lei. Swiss ar fi intermediat tranzacţia

Finlandezii de la KJK ar fi derulat un plasament privat...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

12.11.2020, 13:25 1381

Fondul de investiţii KJK Balkan Holding ar fi derulat un plasament privat pentru vânzarea unei părţi din participaţia pe care o deţine la producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), într-o tranzacţie estimată de ZF la circa 57 de milioane de lei şi realizată la un preţ de 0,38 de lei pe unitate, potrivit informaţiilor agregate de ZF de la mai multe surse din piaţă.

Printre cumpărători în plasamentul privat (accelerated book building - ABB), care ar fi fost intermediat de Swiss Capital, s-ar număra fonduri de pensii, fonduri mutuale, investitori insitutuţionali.

De altfel, tranzacţia a fost procesată în sistemul Bursei de la Bucureşti, principalii parametri arătând numărul de acţiuni tranzacţionate, valoarea şi preţul realizat de 0,38 lei pe acţiume.

Spre comparaţie, acţiunile TeraPlast au închis ieri la 0,428 lei pe unitate.

Patricipaţia finlandezilor de la KJK este de 10% din capitalul social al companiei, respective de 175,1 milioane de acţiuni, potrivit datelor BVB.

Acesta este al doilea plasament privat la TeraPlast de anul acesta după vâmzarea din vara anului, respectiv lichidarea deţinerii maghiarilor de la Marley Magyarország (7,9%) pentru 29,7 milioane de lei.

Un român care ar fi investit la începutul anului 2020 în acţiuni ale producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), companie de circa 770 mil. lei capitalizare şi inclusă în indicele principal BET ar fi avut la 30 octom­brie 2020 un randa­ment de 93,4%.

Cu alte cuvinte, investitorul aproape şi-ar fi dublat banii prin această investiţie, desigur dacă acesta alegea să-şi lichideze plasamentul în ultima şedinţă de tranzacţionare de luna trecută, adică să marcheze profitul, arată calculele Prime Transaction trimise la solicitarea ZF.

Astfel pe fondul rezultatelor financiare îmbunătăţite ale companiei, dar şi ca urmare a unei politici de remunerare generoase, respectiv 3 acţiuni gratuite la 10 deţinute, TeraPlast era la 10 luni din 2020 cea mai performantă acţiune din cele 17 ale indicelui principal BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO