Burse - Fonduri mutuale

Finanţele schimbă din nou proiectul legii pieţei de capital: ridicarea pragului la SIF-uri a dispărut în ceaţă

Finanţele schimbă din nou proiectul legii pieţei de...

Autor: Roxana Pricop

10.11.2014, 00:00 828

La doar o lună de la publicarea pe website-ul propriu pentru dezbatere publică a proiectului de modificare a legii pieţei de capital, transformat peste noapte din proiect de ordonanţă de urgenţă în proiect de lege, Ministerul Finanţelor a publicat vineri, 7 noiembrie, o nouă variantă - actualizată - a proiectului, care nu face nicio referire la eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri.

În acelaşi timp, pe website-ul ministerului sunt publicate două proiecte de lege diferite de modificare a legii pieţei de capital 297/2004. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital (varianta actualizată) publicat pe 7 noiembrie şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital - variantă revizuită pe 8 octombrie 2014 şi publicată pe 8 octombrie.

Varianta revizuită a fost publicată la o zi distanţă de proiectul de lege de modificare a legii 297/2004 care a fost retras de pe site, după ce în noaptea dintre 6 şi 7 octombrie a fost transformat din proiect de ordonanţă în proiect de lege.

Între cele două proiecte, varianta actualizată şi varianta revizuită, există o diferenţă majoră. Varianta revizuită din 8 octombrie propune eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regăseşte în varianta actualizată din 7 noiembrie.

Nu este clar de ce Finanţele au renunţat la ridicarea pragului la SIF-uri în varianta proiectului de lege publicată pe 7 noiembrie. Con­tactată ieri de Ziarul Financiar, Mirela Luca, consilier al ministrului Ioana Petrescu, a spus că „pe site-ul MFP la rubrica transparenţă decizională a fost postată o primă variantă a proiectului de lege în data de 6.10.2014. Ca urmare a propunerilor şi observaţiilor primite în procesul de consultare, proiectul de lege a fost modificat, o nouă variantă a acestuia fiind postată în data de 7.11.2014, aşa cum se menţionează, de altfel, în informarea de presă transmisă în aceeaşi zi.“

Acum un investitor nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile unui SIF, dar prin ridicarea pragului deţinerile nu vor mai fi limitate. Varianta de proiect din 8 octombrie propunea şi scăderea condiţiilor de cvorum pentru adunările generale extraordinare la SIF-uri, propunere care de asemenea nu mai apare în varianta din 7 noiembrie.

„Orice investitor avizat la bursă ştie că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri nu mai este o miză. Intrarea în categoria pieţelor emer­gente va impune însă eliminarea acestui prag până la urmă“, a spus Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

El a adăugat că schimbările intervenite în proiectul de modificare a pieţei de capital au fost cel mai probabil cauzate de faptul că nu toată piaţa a fost consultată inţial.

„Evident că după publicarea proiectului la începutul lunii octombrie anumite persoane cu interese pe piaţa de capital au văzut care sunt propunerile şi nu au acceptat anumite modificări. Guver­nul ar fi trebuit să consulte şi investitorii, fondurile de pensii şi fondurile de investiţii, nu doar BVB şi ASF“, a mai spus Beze.

Într-un comunicat emis de ministerul Finanţelor pe 8 octombrie era scris că proiectul de lege va fi înaintat spre analiză şi avizare Guvernului, iar ulterior, spre dezbatere şi aprobare Parlamentului. Pe 21 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, declara pentru Mediafax că proiectul de modificare a legislaţiei privind piaţa de capital a fost discutat de Guvern doar în primă lectură şi va fi aşteptat un punct de vedere atât din partea BVB, BNR şi ASF, cât şi al Comisiei Europene.

Totuşi, ultima variantă publicată pe website-ul ministerului menţine majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capital pentru operatorii bursieri.

Propunerea de ridicare a pragului de deţinere de la 5% la 20% din capitalul burselor de valori ar permite consolidarea acţionariatului Bursei de Valori Bucureşti. În prezent, printre cei mai mari acţionari ai BVB sunt SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia cu pachete aproapiate de pragul de 5% din capital, alături de fondurile de investiţii ale ING, fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

Proiectul de lege propune, de asemenea, reducerea termenului de plată a dividendelor la maximum 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii AGA. Aceste termen este valabil pentru cazul în care AGA nu stabileşte un alt termen în acest sens, cu respectarea condiţiilor legale. Propunerea este făcută pentru eficientizarea procesului de plată a dividendelor.

O altă modificare este menită să faciliteze posibilitatea acţionarilor străini de a-şi exercita drepturile în cadrul AGA, în aceleaşi condiţii ca şi acţionarii români. Astfel, reprezentarea acţionarilor în AGA se va putea face şi prin alte persoane decât acţionarii, pe bază de împuternicire specială, acordată pentru o singură adunare generală a acţionarilor şi cuprinzând instrucţiuni specifice de vot din partea acţionarului, pentru fiecare punct înscris pe ordinea de zi, conform reglementărilor ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO