Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Taxa pe lăcomie, subiect de discuţie la Bursă

Finanţe personale. Taxa pe lăcomie, subiect de...

Autor: Tibi Oprea

12.02.2020, 07:30 2794

♦ Erste: Ar trebui stabilită la un nivel decent ♦ Certinvest: Nicio taxă nu este decentă.

Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital locale, a organizat ieri o conferinţă în care invitaţii au fost directorii de investiţii ai celor mai mari administratori de bani din România afiliaţi unor bănci, respectiv Erste (6,6 mld. lei), Raiffeisen (6,3 mld. lei) şi BRD (4,8 mld. lei), precum şi Certinvest, administrator al unuia dintre cele mai performante fonduri de indici din România.

Pe lângă aşteptările administratorilor şi pariurile pe investiţii pentru anul 2020, în cadrul evenimentului a fost atins şi subiectul celebrei Ordonanţe de Urgenţă 114 din decembrie 2018, în contextul în care Senatul a respins luni Ordonanţa de Urgenţă a PNL care îşi propunea să modifice OUG 114 a PSD-ului.

Loredana Lungu, manager de fond al Erste, cel mai mare administrator de investiţii din România, spune că această decizie de respingere urmează să ajungă în Camera Deputaţilor, care este for decizional, şi se aşteaptă la posi­bi­le reveniri ale unor anumite prevederi ale Ordonanţei 114.

„Acum cred că există posibilitatea să fie anumite reveniri, dar nu la nivelul la care au fost stabilite iniţial în OUG 114. De exemplu, taxă bancară există în Europa, nu ar fi ceva extraordinar dacă am avea o taxă bancară, dar ar trebui stabilită la un nivel decent. Eu personal nu cred că o să revenim la ceea ce a fost în decembrie 2018. Cum a fost stabilită taxa bancară în Ordonanţa 19, de 0,4% anual, excluzând din baza de impozitare anumite active, era decent“, spune Loredana Lungu.

Pe de altă parte, Horia Gustă, director general al Certinvest, administrator a 32,6 milioane lei, consideră că nicio taxă nu este decentă oricât de mică ar fi aceasta. „Eu nu cred că vreo taxă e decentă, oricât de mică ar fi ea. Sigur, contextul politic este destul de complicat acum, astfel încât e foarte greu de presupus că va fi repusă pe tapet. Nu cred că are niciun partid politic curajul să repună această Ordonanţă cu taxele ei foarte mari“, spune Horia Gustă, care crede că actualul context politic ar trebui să lase mediul economic să funcţioneze cel puţin până în prima jumătate a anului.

În decembrie 2018, Guvernul condus la acea vreme de Viorica Dăncilă a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care băncile, companiile din telecom şi din energie urmau să plătească o taxă. În cazul sistemului bancar, taxa numită iniţial „pe lăcomie“ urma să taxeze activele bancare în funcţie de dobânzile ROBOR. Pentru companiile din energie taxa era de 2% pe cifra de afaceri, nivel aplicabil şi la companiile din telecomunicaţie. Ulterior, pe fondul lobby-ului mediului privat, Guvernul a promis că va modifica această Ordonanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO