Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. O primă săptămână de vis pentru Bursa de la Bucureşti: creşteri pe linie pentru acţiunile din BET. BET a trecut de pragul psihologic de 10.000 puncte şi are un record post-pandemie. BET-TR este la un maxim istoric de 17.080 de puncte

Finanţe personale. O primă săptămână de vis pentru...

Autor: Liviu Popescu

11.01.2021, 00:08 1151

Din rândul celor 17 acţiuni care intră în structura indicelui prin­cipal BET al Bursei româ­neşti, doar una a fost pe minus în prima săptămână din 2021, ceea ce arată un început de an în forţă, susţinut în mare parte de culoarea verde puternic aprin­să de pe pieţele externe.

Astfel, în prima săptămână de tranzac­ţio­na­re a noului an, cele mai mari creşteri din pri­ma ligă bursieră de la Bucureşti au fost la Transelectrica (7,8%), OMV Petrom (7,3%) şi Fondul Proprietatea (5%), în timp ce la polul opus s-au poziţionat Teraplast (0,7%), Digi Communications (nicio dinamică) şi MedLife (-1,8%), arată calculele realizate de ZF.

Pe de altă parte, prima săptămână din 2021 a adus creşteri pe linie pentru indicii bursieri de la Bucureşti, un BET peste pragul psiho­lo­gic de 10.000 de puncte şi la maximul din februarie 2020 încoace, dar şi o valoare record a indicelui dividendelor BET-TR, respectiv 17.080 puncte. La Bucureşti nu au existat ştiri semnificative despre companiile listate, astfel că dinamica acţiunilor a fost influenţată de sentimentul pozitiv de pe pieţele externe.   

„Cred că marile temeri legate de pande­mie au trecut şi acum investitorii se concen­trea­ză mai puternic pe activele cu risc (acţiu­ni­le). Deocamdată nu există nimic care să indice un alt trend decât cel ascendent, mă aştept doar la corecţii normale ale preţurilor“, spune Antonio Oroian, broker al societăţii de intermediere bursieră Goldring.

Prin prisma evoluţiei indicelui BET, inves­ti­torii de la Bursa locală au avut un randament de 3,5% în prima săptămână din 2021, adică atât cât ar fi putut să câştige în trei ani prin in­ter­mediul unui depozit bancar, arată datele ZF.

Ca şi multe alte aprecieri din ultima perioadă de timp, evoluţia indicelui a fost determinată în mare parte de peisajul verde de pe bursele externe, respectiv un maxim istoric de circa 31.000 de puncte pentru Dow Jones, dar şi un record de 14.000 de puncte pentru DAX – indicele bursei de la Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO