Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Petrom, profit de 2,8 mld. lei la nouă luni din 2019, un plus de doar 3%: Acţiunile sunt penalizate pe Bursă

Finanţe personale. Petrom, profit de 2,8 mld. lei la...

Autor: Liviu Popescu

31.10.2019, 00:08 312

Vânzările au urcat cu 10% la 18,3 mld. lei ♦ Miercuri, 30 octombrie, acţiunile Petrom au scăzut cu 2% la Bursă în cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din august 2019 încoace.

Dacă în prima jumătate din 2019 Petrom s-a prezentat în fa­ţa investitorilor cu o creştere anua­lă de 53% a profitului net, ceea ce a atras după sine un plus de 5,8% al preţului acţiunilor în ziua raportării, miercuri compania a anunţat o pro­fitabilitate la nouă luni mai mare cu doar 3,5%.

Astfel, reacţia la Bursa de la Bucureşti a fost negativă, reflectată prin scăderea cu 2% a preţului acţiunilor, în cel mai abrupt declin din 1 august 2019 încoace, arată datele agregate de Ziarul Financiar din platforma BVB. Spre com­paraţie indicele principal BET s-a depreciat ieri cu 0,7%.

La nouă luni din 2019, Petrom a realizat un profit net de 2,76 miliarde de lei, în creştere cu 3,5%, în timp ce vânzările companiei au urcat cu 10% la circa 18,2 miliarde de lei, dinamică sus­ţinută de vânzări mai mari de produse petroliere.

În T3/2019, Petrom a realizat un profit mult mai mic faţă de cel din aceeaşi perioadă din 2018, respectiv de la 1,38 mld. lei la circa 785 mil. lei, atât ca urmare a înregistrării unui pro­vizion pentru remedierea solului la Arpechim, rafinărie închisă în 2011, dar şi ca ur­mare a preţurilor mai mici ale barilului de petrol.

Despre proiectul de exploatare a resur­selor din Marea Neagră, de care americanii de la Exxon, care aveau parteneriat cu OMV, nu ar mai fi interesaţi, Petrom spune că rămâne dornic să îl vadă dezvoltat.

„OMV Petrom salută iniţia­tivele recente ale autoritătilor române de a îmbunătăţi mediul fis­cal şi de reglementare actual aferent proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale. Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat“, se arată în raportul companiei.

Pentru anul 2019, OMV Petrom preco­nizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 de dolari pe baril faţă de 71 de dolari pe baril în 2018. Compania estimează şi marje de rafi­nare mai mici, dar o cerere mai mare a produselor petroliere.

„Marjele de rafinare sunt estimate a se situa în jurul valorii de 5 dolari pe baril faţă de 6,28 dolari pe baril în 2018“, menţionează cea mai valoroasă companie listată la Bursa românească.

Prin urmare, capitalizarea Petrom s-a diminuat ieri cu circa 500 mil. lei faţă de şedinţa precedentă şi a ajuns la 24 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO