Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Petrom: Cea mai slabă lună pe Bursă aduce companiei un minus de 1,5 miliarde lei ca valoare de piaţă

Finanţe personale. Petrom: Cea mai slabă lună pe...

Autor: Liviu Popescu

06.02.2020, 00:07 594

OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la Bursa de la Bucureşti, a scăzut cu 1,5 mld. lei în ter­meni de capi­ta­lizare în prima lună din 2020 şi a înregistrat astfel cea mai slabă lună de la Ordonanţa 114 încoace, adică din decembrie 2018.

Procentual, capitalizarea Petrom s-a diminuat cu 6%, de asemenea cel mai abrupt declin de la finalul anului 2018 în­coace, arată datele agregate de ZF de la Bursa de la Bucu­reşti. Dar această dinamică trebuie corelată cu cea a barilu­lui Brent întrucât preţul ţiţeiului dictează în mare parte pro­fi­tabilitatea Petrom. Preţul barilului Brent a scăzut cu 12% în prima lună din 2020. „Scăderea petrolului a venit ca o surpriză după în­ceputul de an în forţă când atenţia era pe situaţia din Iran“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România.

Prin urmare, nu doar capitalizarea Petrom a scăzut în pri­ma lună a anului ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, ci şi valoa­rea de piaţă a altor companii a căror activitate este în prin­cipal corelată de dinamica aurului negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO