Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Guvernul PSD extrage 2 miliarde de lei din BET prin OUG 114

Finanţe personale. Guvernul PSD extrage 2 miliarde de...

Autor: Liviu Popescu

21.01.2019, 00:07 1799

Ordonanţa 114, care introduce mai multe taxe asupra băncilor şi companiilor din energie, telecomunicaţii şi pariuri, va extrage 2 miliarde de lei din prima ligă bursieră, respectiv cele 15 companii care compun indicele BET.

Doar Banca Transilvania şi BRD ar trebui să plătească 1,4 mld. lei. Luca Nicolae de la Tradeville susţine: „Taxa ban­cară datorată de Banca Transilvania înseamnă echiva­len­tul a 62% din profitul înregistrat în primele nouă luni din 2018, în timp ce în cazul BRD procentul este  de 56%.“

Apariţia taxei bancare, dar şi a celorlalte taxe, a trimis pe minus bursa de la Bucureşti în 2018, investitorii înre­gis­trând pierderi destul de semnificative. Banca Transilvania a pier­dut 30% din capitalizare de la apariţia taxei bancare. BRD a pierdut 20%. De asemenea, companiile din energie sunt puter­nic lovite de OUG 114, pentru că datorează statului 2% din cifra de afaceri.

OUG 114 introduce noi reguli şi pentru administratorii pi­lo­nului II de pensii, cel mai mare investitor român de la bursă.

Desfiinţarea pilonului II va trimite bursa de la Bucureşti în moarte clinică, conform opiniei analiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO