Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Fondul Suveran al Norvegiei a lichidat la Romgaz şi Nuclearelectrica în 2019, dar a cumpărat la administratorul restaurantelor KFC

Finanţe personale. Fondul Suveran al Norvegiei a...

Autor: Liviu Popescu

28.02.2020, 07:23 591

Pe de altă parte, Fondul şi-a dublat investiţia în titluri de stat emise de Guvernul României la circa 68 mil. dolari.

Cel mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial, cu active de circa 1.100 mld. dolari, adică de cinci ori cât produce economia românească într-un singur an, a lichidat în 2019 investiţiile la Romgaz, Nuclearelectrica şi Bursa de Valori Bucureşti, arată datele agregate de ZF din raportul publicat joi de Fond.

În schimb, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, alimentat cu capital obţinut de Norvegia din resurse petroliere şi gaze naturale din Marea Nordului, a intrat acţionar la compania care administrează în sistem de franciză restaurantele KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, respectiv Sphera Group.

Prin urmare, Fondul Suveran a ajuns la investiţii la opt companii listate la Bucureşti (Banca Transilvania, BRD, Compa Sibiu, Digi, MedLife, OMV Petrom, Electrica, Sphera Group) în valoare totală de 95 de milioane de dolari. Spre comparaţie, în 2018 Fondul avea 103 mil. dolari la zece companii.

Pe partea de investiţii bursiere, Fondul şi-a redus deţinerile la Banca Transilvania, BRD, Electrica, Petrom, dar a majorat cu 58% la Digi Communications şi cu 8% la MedLife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO