Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Firmele de stat din energie zburdă pe Bursă pe primele două luni în aşteptarea dividendelor. „Pentru că majoritatea firmelor care activează în sectorul energetic sunt deţinute majoritar de stat, investitorii preferă respectivele acţiuni întrucât au o politică previzibilă cu privire la distribuirea dividendului.“

Finanţe personale. Firmele de stat din energie zburdă...

Autor: Liviu Popescu

11.02.2021, 00:07 856

Chiar dacă sezonul de raportări financiare pentru 2020 abia a început la bursa de la Bucureşti, câteva companii care încă nu au publicat rezultatele se deta­şează deja de restul pieţei spre a obţine titlul de „vedetă“ pentru T1/2021 în contextul unor creşteri de câteva ori peste BET.

Astfel, de la începutul anului şi până pe 10 februarie 2021, Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, înregistrează un raliu de 31% al preţului acţiunilor, comparativ cu 7,8% cât a fost creşterea indicelui principal BET.

Şi nu doar compania care administrează centrala nucleară de la Cernavodă este pe radarul investitorilor cu creşteri cu mult peste cele ale pieţei, ci şi transporatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (21%) şi producătorul de gaze naturale Romgaz (15,5%), arată datele BVB.

Aşadar, podiumul celor mai performante acţiuni de până acum este format integral de companii de stat din energie, ceea ce indică aşteptări ale investitorilor cu privire la dividende atractive din rezultatul pe 2020. Niciuna dintre cele trei companii nu a raportat până acum rezultatele financiare.

„Pentru că majoritatea firmelor care ac­tivează în sectorul energetic sunt deţinute ma­jo­ritar de stat, investitorii preferă respec­ti­vele acţiuni întrucât au o politică previzibilă cu privire la distribuirea dividendului“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest Focşani.

Nuclearelectrica, cea mai performantă acţiune din BET de la începutul anului 2021, îşi va raporta pe 25 februarie 2021 rezultatele în­re­gistrate în anul pandemiei. Fiind o companie de stat, legea o obligă la o rată de distribuire de cel puţin 50% din profitul net înregistrat pe parcursul unui an. Tot pe 25 februarie ies la tablă şi Conpet Ploieşti şi Romgaz, de aseme­nea companii care aplică legea cu privire la distribuirea de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO