Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Cum de a apărut din senin creşterea la SIF-uri şi ce ar putea fi în spatele acesteia. Indicele BET-FI a urcat în două şedinţe cu 5,8%

Finanţe personale. Cum de a apărut din senin creşterea...

Autor: Tibi Oprea

18.12.2020, 00:07 1653

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au fost ve­detele ultimelor două şedinţe de tranzacţionare, în con­tex­tul în care acţiunile acestora s-au apreciat chiar şi cu peste 9%, în­tr-o piaţă în creştere cu doar 0,2% reflectată prin prisma in­dicelui principal BET, arată datele agregate de ZF de la BVB.

„Mă pot lega de două lucruri. Odată cu creşterea care s-a ma­nifestat pe piaţă începând cu ultima parte a lunii noiem­brie, din păcate SIF-urile nu au cunoscut creşteri importante, chiar au fost şedinţe în care unele dintre ele au înregistrat scă­deri, pe fondul unei lichidităţi slabe. Într-adevăr, de-a lungul lu­nii noiembrie şi chiar în decembrie au fost şi câteva deal-uri. Al doilea motiv poate fi legat de faptul că odată cu apro­pie­rea adunărilor generale ale acţionarilor ce vor avea loc anul viitor poate se mai strâng acţiuni pentru a avea o putere mai mare de vot“, motivează Marcel Murgoci, direc­tor de tran­zacţio­nare la Estinvest, raliul înregistrat de SIF-uri.

La Bursa de Valori Bucureşti nu au apărut ştiri care să influenţeze dinamica SIF-urilor, singurele raportări fiind rapoartele lunare (VAN-uri) care conţin informaţii despre luna noiembrie. Din acestea se observă că discountul de tranzacţionare încă rămâne în picioare, la valori similare cu cele din octombrie.

Indicele BET-FI, cel care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, a urcat cumulat în şedinţele de miercuri  şi joi cu 5,84%. Cel mai mare avans a fost înregistrat de SIF Banat-Crişana (SIF1), care a crescut cumulat cu 9,2%, fiind urmată de SIF Muntenia (SIF4), cu 9%, în timp ce restul au urcat cu 6%-7%, arată calculele realizate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO