Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Ce se întâmplă cu SIF-urile după 23 iulie? De vineri, 24 iulie, acţionarii nu vor mai fi limitaţi de pragul de deţinere de 5%

Finanţe personale. Ce se întâmplă cu SIF-urile după...

Autor: Tibi Oprea

23.07.2020, 10:00 4481

Legea fondurilor alternative de investiţii (FIA) a intrat în vigoare pe 23 ianuarie 2020.

Pe 23 iulie 2020 va fi eliminat cel mai disputat prag de deţinere din România, respectiv limita de 5% la cele cinci SIF-uri, societăţi de investiţii cu participaţii de la sectorul bancar la cel hotelier şi energie, ceea ce ar putea aduce noi investitori în acţionariat, schimbări în ceea ce priveşte controlul acestora sau rulaje mai ridicate pe aceşti emitenţi.

„Va fi înlăturată o anomalie a pieţei de capital româneşti care a forţat investitorii să se supună unor reguli ce nu permiteau o implicare deplină a acestora în viaţa companiei. Efectul va fi pozitiv, respectiv consolidarea anumitor poziţii şi creşterea lichidităţii la nivelul acţiunilor acestor societăţi“, spune brokerul Mihai Chişu pentru ZF.

De asemenea, analistul economic Dragoş Cabat consideră că odată cu eliminarea pragului de deţinere vor reieşi la suprafaţă anumite deţineri concertate, iar investitorii instituţionali nu vor mai fi limitaţi în privinţa deţinerilor. Cabat prevede şi o tendinţă de apreciere a preţurilor acţiunilor pe termen scurt.

„Probabil că o să vedem nişte concentrări în acţionariat, care au existat poate şi până acum într-o formă mai netransparentă. În mod normal ar trebui ca cei care sunt interesaţi, poate şi investitori instituţionali, străini sau locali, să intre în acţionariatul SIF-urilor, deci să vedem o lichiditate mai mare pe aceşti emitenţi. O să vedem probabil şi creşteri de preţuri pentru că va dispărea această limită de 5% la drepturile de vot“, spune Dragoş Cabat pentru ZF.

Această lege a fondurilor de investiţii alternative este un pas înainte pentru SIF-uri, care le va permite acestora să fie mai transparente, dar şi mai competitive, ceea ce în ultimă instanţă s-ar putea reflecta într-o reducere a discountului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO