Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale: Cât cash au SIF-urile la bănci şi ce pot face cu el

Finanţe personale: Cât cash au SIF-urile la bănci şi...

Autor: Liviu Popescu

29.01.2019, 00:07 1670

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au plasamente în depozite bancare de 147 milioane de lei la decembrie 2018, în scădere cu 46% faţă de luna iunie din acelaşi an, potrivit calculelor ZF realizate pe baza celor mai recente rapoarte lunare.

„Dinamica activelor circulante, respectiv a contului de numerar şi de echivalente de numerar fost negativă la nivelul tuturor SIF-urilor cu excepţia SIF4, evoluţie ce sugerează o activitate investiţională susţinută a celor patru societăţi, în perioada iunie - decembrie 2018 acestea pla­sând resursele financiare disponibile atât în instrumente financiare cât şi în investiţii imobiliare“, spune Luca Nicolae, analist de investiţii la Tradeville.

Sumele de bani plasate de SIF-uri în depozite au un grad ridicat de lichiditate şi le pot permite să reacţioneze rapid la eventuale oportunităţi apărute, nu doar pe piaţa de capital, fără a fi nevoite să vândă un activ din portofoliu pentru a achiziţiona altul nou. Însă depunerile pot fi retrase şi pentru strategiile de recompensare a acţionarilor.

Luca Nicolae adaugă că patru din cele cinci SIF-uri au plătit în intervalul septembrie-octombrie 2018 divi­dendele aferente anului 2017, ceea ce a condus la diminuarea numerarului şi a echivalentelor de numerar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO