Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Bursa românească, tot mai pustie: au mai rămas 54.000 de investitori, minimul ultimului deceniu

Finanţe personale. Bursa românească, tot mai pustie:...

Autor: Liviu Popescu

19.03.2019, 00:07 1500

Numărul conturilor individuale de tranzacţionare la bur­sa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agen­ţiile de evaluare financiară, era de circa 54.000 la finele anu­lui 2018, minimul ultimului deceniu, potrivit datelor trans­mise de brokeri către Fondul de Compensare a Investitorilor.

Acest lucru înseamnă că la bursa românească sunt mai puţin de 54.000 de investitori în contextul în care un investitor poate avea unu sau mai multe conturi de tranzac­ţionare, tendinţa în ultimii ani fiind de declin, determinată şi de lipsa unor oferte mari de listare.

„Sunt unii investitori care au intrat în piaţă în momentele IPO-urilor (ofertelor iniţiale de listare -n.red.) care s-au succedat până la început de 2018. Este posibil ca ei să fi mizat pe o anumită efervescenţă a listărilor, iar din moment ce acum nu avem noi listări semnificative, aceşti investitori să se fi retras de la bursă prin închiderea conturilor“, spune Cristian Tudorescu, consultant finan­ciar şi confondator al Investors Club.

Numărul de conturi individuale de tranzacţionare la bursă a scăzut şi odată cu reducerea numărului de intermediari, ceea ce a dus fie la închiderea acestora, fie la intrarea în stand-by, până la alegerea unui alt broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO