Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Bursa de la Bucureşti: randament de 211% cu tot cu dividende din 2012 încoace

Finanţe personale. Bursa de la Bucureşti: randament de...

Autor: Tibi Oprea

31.01.2020, 09:15 798

De la înfiinţarea indicelui dividendelor BET-TR, respectiv 21 septembrie 2012, încoace, Bursa românească ocupă primul loc în Europa din punctul de vedere al ran­damentelor dividendelor oferite de companiile listate, cu un randament cumulat de 211,3% calculat până la 27 ianuarie 2020, potrivit datelor BVB şi Refinitiv.

„Înregistrarea acestei performanţe ridicate se datorea­ză în special companiilor de stat. Acestea au avut în toţi aceşti ani o rată ridicată de distribuire a profitului obţinut, iar în cazuri excepţionale au oferit şi dividende speciale care au con­tribuit semnificativ la creşterea acestei perfor­manţe a divi­dendului. Randamentul mare al dividendului este pe de altă parte şi o consecinţă a unor evaluări sub nivelul multi­pli­lor de evaluare ai companiilor similare din Europa Cen­trală şi de Vest“, explică analistul Mihai Chişu pentru ZF.

Spre comparaţie, următoarele locuri în privinţa randamentelor oferite de principalii indici de tip Total Return europeni sunt ocupate de Irlanda cu 150%, Franţa cu 111% şi Ungaria cu un randament cumulat de 97%.

De altfel, burse ale unor economii mari din regiune se află pe locurile următoare în clasament, cu randamente ale dividendelor totale cuprinse între 59,2% pentru Marea Britanie şi 77% în cazul Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO