Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. 4 milioane de români au subscris indirect 25% din cea mai mare finanţare în lei de la Bursă, cea de 600 mil. lei a BCR

Finanţe personale. 4 milioane de români au subscris...

Autor: Liviu Popescu

15.06.2020, 08:28 322

Aproape 4 milioane de salariaţi din România, care în pre­zent cotizează către fondurile de pensii Aripi, Metro­politan Life şi NN Pensii, sunt investitori ai celei mai mari finanţări în lei de la Bursa românească, cea de 600 de milioane lei a BCR din iarna anului 2019, arată datele agregate de ZF.

Astfel aceşti viitori pensionari au ajuns, o mare parte din ei fără să ştie, să susţină planurile de consolidare a rezultatelor şi de diversificare a surselor de finanţare ale numărului doi din sectorul bancar românesc.

Trei fonduri de pensii private obligatorii din cele şapte care activează în România au cumpărat obligaţiuni de 146 de milioane lei din finanţarea de 600 mil. lei a BCR, adică au subscris 24% din total.

Pe finalul anului 2019, BCR a vândut obligaţiuni de 600 mil. lei către investitori, printre care şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Spre comparaţie, BERD a investit circa 120 mil. lei, adică o participaţie de 20%, ceea ce înseamnă că în această emi­siu­ne de obligaţiuni viitorii pensionari ai României au o felie mai ma­re decât cel mai mare investitor instituţional din ţară. Pen­tru această finanţare, BCR plăteşte o dobândă de 5,35% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO