Burse - Fonduri mutuale

Finanţări de 400 miliarde de dolari prin acţiuni şi obligaţiuni în doar trei săptămâni din 2021, cea mai ridicată valoare din ultimii 20 de ani

Business internaţional

Finanţări de 400 miliarde de dolari prin acţiuni şi...

Autor: Alex Ciutacu

26.01.2021, 14:05 925

Companiile au reuşit să atragă finanţări de 400 de miliarde de dolari la nivel global în doar primele trei săptămâni de la începutul lui 2021, în contextul în care stimulii puşi pe masă de guverne şi băncile centrale pentru salvarea economiilor globale au avut un impact pozitiv asupra pieţelor de capital, potrivit FT.

Furtuna de finanţări obţinute la nivel global prin listări de acţiuni şi obligaţiuni se ridică la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii şi depăşeşte categoric media finanţărilor pentru prima lună a anului, de circa 170 miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv.

Piaţa de capital şi piaţa datoriei corporate au rămas într-un momentum pozitiv la nivel global, chiar şi în contextul în care SUA şi cea mai mare parte a Europei se confruntă cu şocuri covârşitoare generate de pandemie.

Executivii companiilor profită de dobânzile aflate la un minim istoric şi de evoluţiile acţiunilor pe burse ca o şansă de a-şi extinde businessul, de a-şi reorganiza acţionariatul sau de a marca profitul.

„Singurul lucru care conteză pentru pieţe este politica monetară şi politica fiscală. (...) Pieţele evoluează de parcă virusul nu mai contează”, a menţionat John McCain, manager de portofoliu în cadrul Diamond Hill Capital Management.

Companiile au împrumutat 337 de miliarde de dolari prin obligaţiuni de la începutul anului până la data de 22 ianuarie, iar în ceea ce priveşte listările de acţiuni, acestea au adunat suma record de 64 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Ritmul în care a crescut atragerea de capital prin listarea de acţiuni s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cea mai mare listare din 2021 vine până acum de la dezvoltatorul israelian de jocuri video Playtika, cu o listare de 2,2 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO