Burse - Fonduri mutuale

Fiecare euro retras de investitorii straini in ianuarie a luat 100 de euro din capitalizare

Fiecare euro retras de investitorii straini in ianuarie a luat 100 de euro din capitalizare

Click pentru imaginea marita

05.02.2008, 20:31 16

Vanzarile strainilor au fost considerate principala cauza a scaderilor de pe Bursa de luna trecuta, cand capitalizarea companiilor listate pe piata reglementata s-a redus cu circa 5,7 mld. euro.
Astfel, la fiecare euro retras de fondurile straine de pe piata, capitalizarea a scazut cu 100 de euro.
"Ceea ce s-a intamplat in ianuarie nu este surprinzator. Iesirile de capital strain sunt amplificate pe piata de doi factori: lichiditatea mica si free-float-ul redus, care reprezinta mai putin de o treime din capitalizarea totala. Acesti factori au facut ca vanzarile strainilor sa determine miscari mari in piata", a explicat Florin Ilie, directorul departamentului piete de capital din cadrul ING Bank.
Valoarea totala a tranzactiilor de pe Bursa din ianuarie a fost de 277 mil. euro, reprezentand aproximativ 4% din capitalizarea free-float-ului, estimata la 6 mld. euro.
Nerezidentii au cumparat luna trecuta actiuni de 62 mil. euro si au vandut de 119 mil. euro, fiind pentru prima data in ultimii opt ani cand vanzarile strainilor au depasit achizitiile in luna ianuarie.
In ultimii trei ani, Bursa a inregistrat cresteri puternice in prima luna, tocmai datorita intrarilor de capital strain. In 2007, investitiile nete in ianuarie au fost de 53,6 mil. euro, in 2006 fondurile straine au adus 58,3 mil. euro pe Bursa in ianuarie, iar in 2005, cumpararile nete ale nerezidentilor au fost de circa 29 mil. euro in prima luna.
Legatura directa dintre intrarile de capital strain si cresterea Bursei s-a vazut cel mai bine incepand de anul trecut, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, din octombrie 2006, cand aderarea Romaniei a devenit o certitudine, si pana in iulie 2007, investitorii straini au adus 425 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti, urcand capitalizarea cu aproape 10 mld. euro.
De la sfarsitul lunii iulie, cand a inceput criza pietelor internationale, si pana in prezent, strainii au scos de pe Bursa 160 mil. euro, iar capitalizarea a scazut cu 10,8 mld. euro.
Marile fonduri straine si-au redus in ultimele luni pozitiile pe pietele emergente, considerate mai riscante. Inrautatirea indicatorilor macroeconomici, care a dus si la schimbarea perspectivei de rating a Romaniei de catre Fitch de la stabil la negativ, a determinat o inrautatire a perceptiei investitorilor straini fata de piata romaneasca.
"Problema e ce se intampla cu imaginea macroeconomica, deoarece investitorii mari cumpara sau vand tara, respectiv indicatorii macroeconomici, si mai putin companiile. Deocamdata conteaza mai mult imaginea macroeconomica decat rezultatele financiare, iar asteptarile actuale sunt mai putin bune fata de cele anterioare", a precizat Florin Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO