Burse - Fonduri mutuale

Farmache: Listarea la Bursă este un act de curaj pentru companii

Farmache: Listarea la Bursă este un act de curaj pentru companii

Autor: Roxana Daniela Pricop

17.11.2010, 23:55 28

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă un act decuraj din partea companiilor, care trebuie să treacă pesteobstacolul legat de dimensiunea mică a pieţei locale de capitalpentru a obţine finanţarea necesară, o recunoaşte chiar StereFarmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru a face rost de finanţarea necesară, antreprenorii aupreferat să contracteze un credit bancar sau să îşi vândă o partedin afacere, numărul celor care au văzut în piaţa de capital oalternativă de finanţare fiind extrem de redus în ultimii ani. Nudoar criza financiară i-a ţinut pe antreprenori departe de piaţa decapital, ci şi dimensiunea mică a Bursei de Valori Bucureşti.
"Finanţarea prin intermediul pieţei de capital nu a fost oalterntivă pentru oamenii de afaceri locali pentru că piaţa decapital trebuie să aducă o masă critică de investitori şitranzacţii pentru a deveni un vehicul eficient de finanţare. Un altfactor este şi mentalitatea antreprenorilor locali care au asociatadesea intrarea pe piaţa de capital cu riscul de a deveni o ţintăde preluare. De asemenea, nici criteriile de transparenţă impuse depiaţa de capital nu au fost înţelese exact", a spus oficialulBursei de Valori Bucureşti în cadrul unui seminar organizat depublicaţia online wall-street.ro.

Înaintea declanşării crizei financiare, la începutul anului 2008,un număr de circa 20 de companii şi-au exprimat interesul de a selista la Bursă, potrivit conducerii BVB, însă prăbuşirea pieţelorde capital a făcut ca niciuna dintre acestea să nu mai ajungă peBursă. Mai mult, anul 2008 a adus şi primul eşec al unei ofertepublice de acţiuni derulată de o companie, şi de atunci cele mai"curajoase" în a se lista la Bursă au fost fondurile deinvestiţii.

"Listarea la Bursă este un act de curaj. Este mai bine ca listareaunei companii să aibă loc atunci când se aşteaptă o creştere şi nuatunci când piaţa a ajuns deja la vârf. Cred că listarea FonduluiProprietatea, aşteptată pentru anul viitor, va aduce un plus desubstanţă pieţei de capital şi va atrage atenţia investitorilorstrăini. Astfel mă aştept să crească lichiditatea şi pe alteacţiuni listate la Bursă", a continuat Stere Farmache.

Anterior eşecului IPO-ului derulat de compania de construcţiiPomponio în 2008, a avut loc oferta de acţiuni Transgaz care arămas în istoria pieţei de capital drept una dintre cele mai desucces oferte, înregistrând un grad record de suprasubscriere: de28 ori.

"Cred că avem nevoie de două sau trei modele de succes în următorulan pentru a vedea un dezgheţ pe piaţa locală de IPO-uri", a spusAdrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokerajIntercapital Invest. Firma este unul dintre cei mai activi brokeripe segmentul intermedierii de IPO-uri, de numele său fiind legatesingurele IPO-uri de pe piaţa locală din ultimii ani. În prezent,divizia de asset management controlată de Intercapital Investderulează o ofertă publică de atragere de capital pentru fondulînchis de investiţii iFond Gold.
Un alt IPO aflat în derulare este cel al producătorului de pompehidraulice Hidraulica Plopeni, care vrea să atragă între 10,7 şi12,2 milioane de lei de pe piaţa de capital pentru a cofinanţaconstrucţia unei minicentrale fotovoltaice.

"Avantajul listării la Bursă este că banii nu trebuie rambursaţi şifondurile atrase nu au niciun impact asura gradului de îndatorare.Vrem să îi facem pe investitori partenerii noştri", a afrimatCristian Cristu, reprezentant al societăţii Hidraulica.
Oferta de acţiuni derulată de Hidraulica se încheie pe 3 decembrie.Până ieri, 17 noiembrie, circa 0,02% din ofertă fusesesubscrisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO