Burse - Fonduri mutuale

Fara investitori, revenirea Bursei e tot mai indepartata

Fara investitori, revenirea Bursei e tot mai indepartata

Click pentru imaginea marita

08.09.2008, 19:16 14

Numarul investitorilor locali de pe piata de capital a scazut in august la minimul ultimilor 3 ani, 5.800, la fel ca si valoarea tranzactiilor de pe Bursa, care a scazut la 127,5 mil. euro.
In aceste conditii, Bursa nu are cum sa-si revina prea curand, avand in vedere ca nu exista sustinere la cumparare, iar volatilitatea ridicata ii sperie si mai mult pe investitori, sustin brokerii.
"Absenta investitorilor se vede in lichiditatea care a scazut foarte mult. Conjunctura internationala a alungat foarte multi investitori de pe piata. Volatilitatea extrem de ridicata din ultima perioada e inca un aspect negativ, deoarece investitorii se tem ca daca intra astazi pe crestere vor pierde maine, cand scaderile vor reveni", explica Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. El crede ca este nevoie de o perioada mai lunga in care sa se contureze un trend ascendent clar pentru ca investitorii locali sa se intoarca in piata.
Lipsa unor semnale pozitive pe plan extern a facut insa ca valoarea investitiilor romanilor pe Bursa sa scada sub 100 mil. euro in august, pentru prima data in ultimii trei ani.
De cealalta parte, investitorii straini nu mai pot fi acuzati ca ei sunt responsabili pentru scaderile de pe Bursa. Nerezidentii au adus circa 11,2 mil. lei (3,2 mil. euro) pe piata in luna august, fiind cumparatori neti pentru a doua luna consecutiv. Cu toate acestea, indicii bursieri au pierdut pana la 10%, marcand a treia luna consecutiva de scadere, in lipsa suportului la cumparare din partea investitorilor locali. Si in iulie strainii fusesera cumparatori neti, insa asta nu a oprit scaderea pietei.
Strainii au cumparat actiuni in valoare de 49,2 mil. euro in luna august si au vandut de 46 mil. euro, tranzactiile lor fiind apropiate de cele din iulie. Ponderea achizitiilor investitorilor straini in total tranzactii a crescut insa la aproape 40%, fata de un nivel de circa 30% in ultimele luni, in conditiile in care investitorii locali au tranzactionat extrem de putin.
Pe primele opt luni ale anului strainii sunt in continuare vanzatori neti cu un sold negativ de 19 mil. euro, determinat in special de vanzarile semnificative din primul trimestru.
Conturile agregate, prin intermediul carora se tranzactioneaza in prezent doar actiunile Erste Bank, au inregistrat in august un sold pozitiv de 437.000 de euro, dupa patru luni in care romanii fusesera vanzatori neti pe Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO