Burse - Fonduri mutuale

Fără bani de materie primă, Oltchim a raportat pierderi de 25,7 milioane de euro în trimestrul trei

Fără bani de materie primă, Oltchim a raportat pierderi de 25,7 milioane de euro în trimestrul trei

Autor: Adrian Cojocar

15.11.2011, 00:06 430

Situaţia de la combinatul chimic Olt­chim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se agra­vează pe zi ce trece, combinatul re­du­cându-şi în trimestrul trei activitatea la mai puţin de jumătate faţă de pri­mele şase luni ale anului după ce băn­ci­le şi furnizorii nu i-au mai acordat finanţare.

În aceste condiţii, combinatul nu şi-a mai putut asigura materia primă necesară desfăşurării activităţii la nivelul din pri­mul semestru al anului, astfel că în numai trei luni, din iulie până în sep­tem­brie, Oltchim a înregistrat pierderi de 109,5 mil. lei (25,7 mil. euro).

Lipsa de materie primă a făcut ca de la un avans al afacerilor de aproape 70% înregistrat de companie în prima jumătate a anului vânzările să se dimi­-nueze cu 7% în trimestrul trei, la 341 mil. lei (80,3 mil. euro).

Conducerea societăţii dă vina pe nemţii de la PCC pentru situa­ţia dificilă în care se află societatea, precizând că aceş­tia au blocat ope­raţiu­nea prin care compania îşi pu­tea re­în­tregi capitalurile cu va­loarea creanţelor statului şi re­duce datoriile cu aceeaşi valoare.

De cealaltă parte, re­pre­zen­tanţii PCC, care de­ţin 17,5% din ac­ţiunile Olt­chim, au cerut în repetate rânduri ca Roibu să se retragă de la conducerea com­binatului consi­derând că manage­men­tul acestuia este unul defectuos.

"Scăderea vânzărilor a fost cauzată de lipsa de bani pentru cumpărarea de materie primă şi a accesului la finanţare ca urmare a capitalurilor proprii nega­ti­ve. După cum ştiţi PCC a blocat majo­ra­rea de capital pe care trebuia să o fa­că statul cu valoarea creanţelor AVAS pentru reîntregirea capitalului. În prezent funcţionăm la 20-22% din capacitate faţă de 54% la cât am func­ţio­nat în primul semestru. Căutăm al­ter­native, suntem în discuţii cu băncile, fonduri de investiţii şi clienţi care vor să cumpere marfă", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

Constantin RoibuPierderile companiei din trimestrul trei au provenit atât din activitatea ope­ra­ţională, şi s-au cifrat la 62 mil. lei, cât şi din cea financiară, din care a rezultat o pier­dere de 47,5 mil. lei. Pierderile finan­ciar­e au provenit cel mai probabil în ur­ma reevaluării datoriilor în valută ale com­paniei la cursul depreciat al leului faţă de euro şi dolar de la finele lunii sep­tembrie comparativ cu cele de la finele lu­nii iunie. La 31 septembrie, datoriile Oltchim se ridicau la 2,5 mld. lei (circa 580 mil. euro). Totodată, capi­ta­lurile proprii ale societăţii erau la ace­eaşi dată negative şi se cifrau la 666 mil. lei (154 mil. euro), ceea ce în­seam­nă că datoriile companiei depăşeau cu aceas­tă sumă valoarea activelor contabile ale Oltchim.

"În primul semestru n-a fost acea cam­panie agresivă a PCC la TV, în zia­re şi la Comisia Europeană care a de­ter­minat o reţinere a băncilor să ne finanţeze, precum şi a clienţilor şi fur­ni­zorilor noştri, iar acum suntem într-un sta­diu de convingere a acestora să ne acorde finanţare", a mai spus Roibu.

Pe tot parcursul trimestrului trei com­pania a trimis peste 1.000 de sala­riaţi în şomaj şi a continuat să anunţe acest lucru şi în lunile urmă­toa­re din cau­ză că firma nu a mai avut bani să-şi plă­tească furnizorii şi şi-a redus ac­ti­vi­tatea. Oltchim are în prezent circa 3.500 de salariaţi.

În primele nouă luni Oltchim a adu­nat pierderi de 179,8 mil. lei (42,7 mil. euro), la fel ca în pe­rioa­da similară a anului trecut, deşi afa­ce­rile au avansat cu 38,3%, la 1,26 mld. lei (299 mil. euro).

Anunţul Ministerului Econoniei că firma rusească TISE, cu activităţi în do­me­niul energetic, este interesată de achi­ziţia pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde anul viitor din com­binatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a trezit interesul investitorilor pe bursă în ultimele zile. Roibu a decla­rat recent că Ministerul Economiei va pri­vatiza Oltchim în luna aprilie.

Ministerul Economiei a anunţat recent că principalii creditori privaţi ai Olt­chim, BCR şi Banca Transilvania, ar fi dispuşi să primească acţiuni în schim­bul creditelor acordate combinatului.

La începutul lunii noiembrie, Ale­xan­dru Bucşă şi-a dat demisia din func­ţia de director general adjunct pe pro­ble­me financiare al combinatului Olt­chim Râmnicu Vâlcea (OLT) după un man­dat de doi ani, invocând motive personale.

El a fost numit în funcţie în octom­brie 2009, miza din spatele numirii sale fiind ajutarea companiei să atragă fi­nanţare de la bănci pentru a reporni ra­fi­năria Arpechim. Până la plecarea lui com­pania nu a reuşit să atragă creditele ne­cesare pentru a aduce activitatea Olt­chim la un nivel optim de funcţionare.

Titlurile Oltchim au consemnat pe parcursul zilei de ieri o scădere de 8,3%, la 1,39 lei/unitate, după ce au sărit cu 15% în deschiderea şedinţei. La acest nivel, compania valorează pe bursă circa 114 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO