Burse - Fonduri mutuale

Exxon, cândva cea mai mare companie din lume, cu 446 mld. dolari capitalizare în 2013, este eliminată din indicele american Dow Jones. Compania are acum 170 mld. dolari capitalizare. Implicaţii pentru sectorul de energie

Exxon, cândva cea mai mare companie din lume, cu 446...

Autor: Liviu Popescu

27.08.2020, 21:40 619

„Este o reprezentare a faptului că sectorul energetic nu mai este ceea ce a fost pentru investitori.“

Acţiunile companiei petroliere ExxonMobil, incluse în Dow Jones din 1928 încoace, fiind astfel printre veteranele bursei americane, vor fi eliminate din structura indicelui american, ca parte a unei restructurări care arată cât de mult au decăzut companiile petroliere în ierarhia investitorilor. 

Cândva cea mai mare companie la nivel mondial în termeni de capitalizare, de 446 mld. dolari în 2013, Exxon valorează în prezent circa 170 mld. dolari, fiind devansată puternic de sectorul de IT şi de tehnologie. Astfel, din structura indicelui american Dow Jones au fost eliminate acţiunile Dow Jones, Pfizer, Raytheon Technologies şi au fost incluse Salesforce, Amgen and Honeywell, decizie despre care publicaţia americană CNBC spune că a fost luată pentru a balansa splitarea acţiunilor Apple de săptămâna viitoare. Chevron rămâne singura companie din energie din cele 30 de acţiuni ale indicelui Dow Jones. „Este simbolic”, spune Stewart Glickman, analist la CFRA Research, citat de CNBC.

„Este o reprezentare a faptului că sectorul energetic nu mai este ceea ce a fost pentru investitori”. 

Sectorul energetic a reprezentat 16% din S&P 500 în 2008, când preţurile petrolului au crescut peste 140 dolari pe baril, potrivit Bespoke Investment Group. Astăzi, industria energetică reprezintă doar 2,5% din S&P 500. Schimbarea reflectă transformarea economiei americane în favoarea tehnologiei - şi impulsul pe piaţă, de asemenea, în această direcţie. Nu este un secret faptul că multe companii de tehnologie, inclusiv Amazon (AMZN), Apple (AAPL) şi Zoom (ZM) prosperă în timpul pandemiei, notează CNBC. În schimb, companiile petroliere au fost lovite de prăbuşirea preţurilor, care a devenit negativ pentru prima dată în primăvără dar şi şi de colapsul cererii pe fondul închiderii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO