Burse - Fonduri mutuale

Expaţii lui Tender ţintesc dublarea afacerilor Prospecţiuni

Autor: Adrian Cojocar

05.05.2011, 11:56 794

Compania de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN),controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, şi-a bugetat pentruacest an o cifră de afaceri record, de 322,8 mil. lei (78 mil.euro), nivel dublu faţă de cea realizată în 2010, care s-a cifratla 162,8 mil. lei (38,7 mil. euro).

Profitul brut al Prospecţiuni ar urma să ajungă anul acesta la62,2 mil. lei (15 mil. euro), comparativ cu un câştig de numai 1,8mil. lei obţinut cu un an în urmă, potrivit proiecţiilor de bugetpublicate pe site-ul companiei.

Din 2007 şi până în prezent compania de prospectare a avut partede o succesiune cu un an foarte bun urmat de un an slab din cauzăcă ori Petrom, ori Romgaz, care sunt principalii clienţi, îşi reducla anumite intervale de timp investiţiile de explorare. Anul trecuta fost rândul Romgaz să-şi diminueze foarte mult comenzile deprospectare, fapt pentru care afacerile companiei s-au redus în2010 cu 28%.

Din această cauză Tender a adus la conducerea Prospecţiuni doiamericani şi doi englezi care au atras comenzi de pe piaţainternaţinală pentru a reduce dependenţa companiei faţă de piaţainternă. După doi ani la cârma Prospecţiuni, expaţii în frunte cuamericanul Gehrig Schultz au reuşit să strângă contracte la externcare să acopere circa 25% din cele comenzile bugetate în acest an.Afacerile desfăşurate pe piaţa internaţională sunt aşteptate să semajoreze în 2011 de patru ori şi să ajungă la 75,7 mil. lei.

"Pentru anul 2011 societatea are deja semnate contracte delucrări care îi vor acoperii întreaga capacitate de producţie pânăla sfârşitul trimestriului al treilea al anului 2011. Având însă învedere tendinţa actuală de creştere a preţului petrolului şiimplicit a cererii mondiale de lucrări seimice pentru petrol şigaze, considerăm că riscurile la care sunt supuse companiilegeofizice sunt mai mici decât cele care se manifestă în prezent pepiaţa mondială", spun reprezentanţii Prospecţiuni.

Aceştia au mai precizat că Romgaz are deja în vedere pentruacest an două mari proiecte.

Titlurile Prospecţiuni creşteau uşor ieri, cu 0,2% până la unpreţ de 0,2164 lei/unitate la care capitalizarea companiei este de37,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO