Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv ZF: Blue Air a împrumutat 9 milioane de euro de la SIF Banat Crişana pe o perioadă de şase luni într-un plasament privat realizat integral cu acestă societate. Dobândă anualizată de 13%

Exclusiv ZF: Blue Air a împrumutat 9 milioane de euro de...

Autor: Liviu Popescu

14.04.2020, 13:22 965

Blue Air, cea mai mare companie privată românească de transport aerian, a împrumutat 9 milioane de euro de la SIF 1 Banat Crişana în decembrie 2019 într-un plasament privat cu scadenţa iunie 2020 şi realizat integral cu societatea condusă de Bogdan Drăgoi, fost ministru de finanţe.

Potrivit unui calcul realizat de ZF, şi confirmat de Blue Air, dobânda anualizată (cuponul) pentru acest plasament este de 13,2% pe an.

“Obligaţiunile la care vă referiţi reprezintă un plasament privat, făcut integral cu SIF 1. Fiind privat, nu vă putem furniza mai multe detalii, dar vă putem confirma faptul ca aţi făcut un calcul corect”, a transmis Blue Air la solicitarea ZF.

Reprezentanţii companiei spun că acest plasament nu are nicio legătura cu emisiunea publică pe care o planifică pentru luna septembrie, pentru care este necesară mai multă pregătire decât pentru un plasament privat.

Oana Petrescu, CEO al Blue Air, spunea într-un interviu acordat ZF în toamna anului 2019 că intenţionează să se finanţeze prin bursă cu 50-60 milioane de euro în toamna anului 2020.

La pagina 80 a raportului aferent anului 2019 al SIF1 Banat-Crişana, la capitolul investiţii în obligaţiuni, se menţionează suma de 43 de milioane de lei într-un plasament la Blue Air Aviation. Ponderea în activul net al SIF-ului este de 1,6%, arată datele din raportul SIF Banat Crişana.

Astfel, SIF1 Banat-Crişana a achiziţionat 90 de titluri în valoare totală de 43 de milioane de lei (9 mil. euro), se arată în raport. Data achiziţiei a fost 16 decembrie 2019 iar data scadenţei este 15 iunie 2020, deci prin urmare o maturitate de o jumătate de an.

Blue Air a depus luna trecută la guvern o solicitare pentru a primi un credit de salvare în valoare de 45 de milioane de euro (210 mil. lei) în condiţiile în care în această perioadă zborurile comerciale regulate ale companiei sunt anulate.

Oana Petrescu, CEO al Blue Air, spunea într-un interviu acordat ZF în toamna anului 2019 că intenţionează să se finanţeze prin bursă cu 50-60 milioane de euro în toamna anului 2020.

În anul financiar ce s-a terminat la 30 septembrie 2019,  Blue Air a realizat un profit operaţional IFRS de aproximativ 8 mil. euro, ceea  ce reprezintă un rezultat cu 27 mil. euro mai bun faţă de rezultatul anului financiar 2018, când a înregistrat o pierdere operaţională de 19 mil. euro (tot conform IFRS), conform informaţiilor furnizate anterior de companie.

Ca cifră de afaceri, Blue Air a terminat anul financiar 2019 cu o cifră de afaceri de 390 mil. euro (fără taxe de pasageri, conform raportării IFRS).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO