Burse - Fonduri mutuale

Erste s-a înregistrat ca broker direct la BVB

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Roxana Pricop

08.01.2016, 00:04 683

Depozitarul Central, instituţia care decontează tranzacţiile cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi distribuie divi­dendele companiilor listate, a anun­ţat admiterea instituţiei de credit Erste Group Bank din Viena în calitate de participant la sistemul de com­pensare – decontare şi registru.

Prin această înregistrare, grupul austriac va putea intermedia tranzacţii pe bursa de la Bucureşti. Grupul austriac controlează BCR, cea mai mare bancă locală, care este deja prezentă ca inter­mediar pe bursa locală. Erste Group Bank este al optulea intermediar admis în sistemul Depozitarului Central care operează din afara României. Cel mai activ broker străin este Wood&Co, care operează la Bucureşti prin intermediul biroului de la Praga. Firma cehă a fost în 2015 cel mai activ broker de la bursa din Bucureşti cu tranzacţii intermediate pe piaţa de acţiuni în valoare de 4,5 miliarde de lei, echivalente unei cote de piaţă de 25%.

Wood a intermediat al cincilea pro­gram de răscumpărări al Fondului Pro­prietatea, prin care acesta a cumpărat ac­ţiuni de 193 mil. lei, cât şi al şaselea pro­gram, care se află încă în derulare şi în cadrul căruia FP a achiziţionat titluri pro­prii în valoare de peste 100 mil. lei.

Tot firma cehă a fost aleasă pentru a pregăti componenta de pe bursa locală a plasamentului accelerat cu acţiuni Romgaz (SNG), prin care FP şi-a redus participaţia cu 4%. Al doilea cel mai activ broker străin a fost KBC Securities din Olanda, cu cotă de 4% din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO