Burse - Fonduri mutuale

Erste recomanda precautie si avertizeaza ca pericolul nu a trecut

22.08.2007, 17:36 15

La Bucuresti, ca si in restul pietelor internationale mari, ieri a fost o zi de indecizie cu evolutii mixte. Indicii locali au dat inapoi dupa revenirea puternica de luni, dar si-au pastrat mare parte din avans.
Erste Bank, banca care a achizitionat anul trecut BCR, a dat publicitatii la inceputul saptamanii un raport special pe tema corectiei care a marcat pietele internationale in ultima luna. Erste expune in raport o serie de motive care au dus la caderile serioase ale burselor internationale si analizeaza daca linistea aparenta din piata este un moment oportun de a reintra pe actiuni.
Departamentul de analiza al bancii a gasit printre motivele principale ale corectiei dobanzile scazute din anii trecuti care au permis fondurilor de hedging sa se imprumute ieftin si sa investeasca fondurile in active riscante si lipsite de lichiditate.
Caderea pietei le-a adus pe acestea in imposibilitatea de a-si achita datoriile pe termen scurt si au inceput sa vanda masiv din actiuni pentru a face rost de bani lichizi. De aici se explica si presiunea mare la vanzare, in special pe titlurile lichide.
Fenomenul observat de cei de la Erste si-a facut prezenta si in piata romaneasca de capital unde societatile de investitii financiare (SIF), cele mai lichide actiuni de la noi, au fost printre cele mai lovite de corectia din aceasta luna. Indicele BET-FI care urmareste evolutia celor cinci societati financiare picase pana la re-venirea de luni cu circa 21%, iar capitalizarea bursiera a acestora scazuse cu 600 de milioane de euro.
Raportul Erste mai scoate in evidenta ca o decuplare a economiilor lumii de cea a Statelor Unite este imposibila si ca faptul ca multe companii americane au atins maximul ciclului economic va influenta negativ restul lumii. Analistii bancii mai arata ca desi poate companiile din Europa si Asia stau mai bine din punct de vedere funadamental, pe termen scurt acest lucru nu le va ajuta cu nimic, dar ca pe termen mediu se va dovedi un avantaj important.
Concluziile raportului spun ca pericolul nu a trecut si ca mai sunt posibile corectii, chiar daca nu de amploarea celor din aceasta luna. Erste recomanda precautie si crede ca nu este un moment bun pentru a reintra puternic in piata. Banca ii sfatuieste pe investitori sa astepte semne de revenire serioasa ale pietelor.
In ceea ce priveste Bursa autohtona, brokerii sunt rezervati, dar spun ca daca va mai interveni o corectie in piata, aceasta nu va avea puterea celei din prima jumatate a lunii. "Situatia este destul de tulbure si cred ca trebuie asteptata o asezare. Daca piata va mai scadea, pierderile nu vor mai fi insa atat de importante ca pana acum. Oricum, cred ca este un moment bun de a mai cumpara ieftin unele din actiuni", spune Adrian Manaila, directorul Eldainvest din Galati.
Ieri, la Bucuresti, valoarea tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a fost de 23,4 mil. euro (76,8 mil. lei). Lichiditatea a fost sustinuta de tranzactiile speciale cu titluri BRD, noua astfel de transferuri totalizand 7,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO