Burse - Fonduri mutuale

Erste Group: Bursa din Viena revine pe radarul investitorilor internaţionali, cu evaluări atractive şi randamente semnificative ale dividendelor. Potenţial tot mai mare pe acţiunile austriece

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

13.01.2022, 19:05 702

ATX, indicele blue-clip al bursei din Viena, şi-a depăşit rivalii internaţionali în 2021. Chiar dacă pandemia nu s-a încheiat, 2022 ar trebui să fie un an caracterizat printr-o continuare a recuperării economice, scrie grupul austriac Erste Group, care controlează BCR.

Datele arată că rezultatele companiilor din ATX de anul trecut pot fi întrecute în 2022, chiar dacă îşi vor pierde din avânt. Totuşi, evaluările atractive regăsite în indicele de referinţă al bursei vieneze au trezit din nou interesul investitorilor internaţionali cu privire la acţiunile listate în Austria, în pofida preţurilor mari atinse anul trecut. Totodată, tranziţia către acţiunile de tip „value” ar trebui să favorizeze dinamica indicelui ATX.

„Chiar dacă ritmul de creştere va scădea considerabil în 2022, în urma rezultatelor record de anul trecut, vedem în continuare potenţial”, spune Fritz Mostbock, şeful diviziei de cercetare din cadrul Erste Group.

Grupul austriac subliniază faptul că media evaluărilor rămâne atractivă, cu un multiplu PER (price/earnings ratio) preconizat pentru 2022 de 10,6x şi un randament estimat al dividendelor de 3,6%.

ATX ar putea ajunge la 4.500 de puncte până la finalul anului, o creştere de 13% faţă de nivelul actual, o estimare deloc agresivă, spune Erste. Indicele s-a apreciat cu aproape 33% în ultimul an, faţă de 31% în cazul BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti.

Christoph Schultes, analist al Erste, notează de asemenea perspectivele grupului energetic OMV, cu un plus de 43% pe acţiuni în ultimul an, şi ale companiei tech Andritz, cu un avans de 14% în aceeaşi perioadă.

Între timp, Erste scrie că PIB-ul Austriei şi economia Europei Centrale şi de Est ar putea înregistra creşteri puternice anul acesta, scoţând în evidenţă potenţialul regiunii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO