Burse - Fonduri mutuale

Erste: Criza alimentelor favorizeaza producatorii de ingrasaminte

07.08.2008, 20:23 19

Analistii de la Erste Bank sunt de parere ca o continuare a crizei internationale din sectorul alimentar va favoriza companiile producatoare de ingrasaminte, principalii castigatori de pe Bursa fiind in acest context Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO). Acestia estimeaza ca in conditiile actuale de piata, Azomures va incheia anul 2008 cu un profit brut (EBIT) de 82 mil. dolari, de peste doua ori mai ridicat decat cel bugetat de companie pentru aceeasi perioada, la vanzari de 264 mil. dolari.
Pentru anul viitor, analistii grupului bancar prognozeaza un profit EBIT ceva mai mic, de 71 mil. dolari si o marja a profitului de 14%, pe fondul avansului mai sustinut al costurilor materiale, ca urmare a pretului mai mare la gazele naturale comparativ cu cel la ingrasaminte.
In analiza a fost luat in calcul un pret mediu al gazului natural de 300 dolari/1.000 de metri cubi, fata de nivelul de 278 de dolari din trimestrul al doilea, iar pentru 2009 a fost estimat un nivel de 380 de dolari/1.000 de metri cubi.
Costul gazelor naturale reprezinta circa 70% din totalul cheltuielilor de productie ale producatorilor autohtoni de ingrasaminte.
Compania trebuie sa investeasca circa 20 mil. euro pana la finele lui 2015 pentru a se incadra in normele de mediu prevazute de Uniunea Europeana.
Azomures are in derulare un program de modernizare menit sa reduca consumul specific de gaze pentru productia de amonil cu 20% si sa majoreze capacitatile de productie cu 16% in cazul amonilului si cu 55% pentru productia de uree. De asemenea, conducerea Azomures analizeaza oportunitatea constructiei unei centrale electrice cu o capacitate de 120 - 150 MW, care sa acopere consumul propriu de circa 42 de MW.
In cazul Amonil Slobozia, analistii de la Erste prognozeaza ca profitul pe primul semestru va depasi castigul bugetat pe tot anul, de 22,7 mil. lei (6,3 mil. euro) si va inchide anul 2008 pe profit.
Ei mai apreciaza ca in conditiile curente de pe piata ingrasamintelor, compania incepe sa nu mai fie profitabila daca pretul gazelor naturale trece de pragul de 300 dolari/1.000 de metri cubi.
Analistii de la Erste se asteapta ca pe termen scurt si mediu cererea la nivel mondial de piata a ingrasamintelor sa urce in ciuda capacitatilor noi de productie care sunt in constructie, estimand ca oferta in acest sector va fi una destul de limitata pentru cativa ani de acum incolo.
Trebuie avut in vedere ca rezultatele foarte bune raportate in primul trimestru din acest an de cei doi emitenti de la Bursa din sectorul ingrasamintelor a venit in special pe fondul conditiilor favorabile la nivel international, in contextul in care Amonil exporta circa 80% din productie, iar Azomures a avut anul trecut o cota de export de 69,5%.
Analistii bancii spun ca perspectivele privind piata interna sunt de asemenea favorabile pentru cei doi producatori autohtoni, in conditiile in care agricultura va beneficia pana in 2013 de fonduri europene in valoare de 8,2 mld. euro.
Un alt atu il reprezinta faptul ca agricultorii romani utilizeaza doar 30 - 40 de kilograme de ingrasaminte pe hectar, fata de 150 - 200 de kilograme pe hectar in tarile Europei de Vest. Din aceasta cauza, subventiile acordate agricultorilor sunt de circa 50 euro la hectar, fata de media la nivelul UE, de 350 de euro.
Pretul la ingrasaminte a inregistrat din luna august a anului trecut o crestere puternica, pretul la uree si amoniac apreciindu-se in aceasta perioada cu 170% si respectiv 140%. In prima jumatate a acestui an, cresterea s-a situat la 60% in cazul pretului la uree si de 30% la amoniac.
Amonil si Azomures publica saptamana viitoare rezultatele pe primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO