Burse - Fonduri mutuale

Erste crede ca piata bursiera romaneasca este in continuare ieftina

11.04.2010, 23:04 32

Analistii Erste Bank sunt optimisti in ceea ce priveste evolutiaBursei de la Bucuresti in perioada aprilie-iunie, spunand caaceasta ramane in continuare una dintre cele mai ieftine dinregiune in ciuda avansului semnificativ din primul trimestru.

Indicele BET a adus investitorilor in primele trei luni dinacest an un castig de 32,8%, dublu fata de randamentul inregistratde urmatoarele piete regionale clasate in functie de performantadin aceeasi perioada, precum Ungaria, Rusia si Turcia, fiecareconsemnand un avans de circa 16%.

"Desi bursa romaneasca ne-a confirmat asteptarile pozitive,ramanem optimisti cu privire la aceasta piata. Cu un PER (pretraportat la profit pe actiune - n. r.)) de 11, Bursa de laBucuresti este printre cele mai ieftine din regiune, in contrast cucea din Croatia, care are un multiplu de profit de 17. Din punct devedere macroeconomic, Romania a facut pasi promitatori", se aratain raportul Erste.

Analistii bancii austriece si-au redus insa recomandarea pentruregiunea tarilor din sud-estul Europei preferand sa fie maiconservatori si au optat pentru o alocare "neutra" a investitiilorin aceasta regiune.

Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit semnificativ in lunamartie in Ungaria, Romania si Croatia, iar asteptarileinvestitorilor legate de economia Romaniei sunt cele mai ridicatedin Europa Centrala si de Est, dupa Ungaria.

"Pentru regiunea de sud-est ramanem optimisti in cea mai mareparte pentru Romania. Avand in vedere potentiale noi reduceri aleratei de politica monetara si indicatorii cei mai mai mici deevaluare, Bursa de la Bucuresti ar trebui sa urce in continuare,chiar daca cel mai probabil nu la fel de mult ca in primultrimestru", cred analistii Erste Bank.

Acestia spun ca unul dintre aspectele pozitive inregistrate deRomania este cea a reducerii substantiale a deficitului de contcurent.

"Agentiile de evaluare Fitch si S&P au imbunatatitperspectiva ratingului de tara al Romaniei de la negativ la neutru,iar atat timp cat autoritatile tin sub control cheltuielile lanivelul bugetului de stat, ne putem astepta ca Romania sa recapeterating-ul de «investment grade»", noteaza analistii Erste.

Bursa de la Bucuresti a fost in acest an vedeta din punct devedere al fondurilor care au intrat pe piata, investitorii luand cuasalt actiunile romanesti si in luna februarie, desi la nivelultarilor emergente tendinta a fost una de retragere a fondurilor dinaceste regiuni.

Alte burse unde analistii Erste recomanda cresterea ponderei dealocare a fondurilor sunt cea a Rusiei si Turciei.

Acestia mai spun ca in timp ce actiunile cu evaluari scazute auinregistrat cele mai mari performante in cea mai mare parte aanului 2009, aceasta tendinta s-a schimbat in primul trimestru dinacest an, astfel ca investitorii au preferat de aceasta dataactiunile cu valori scazute ale raportului pret/valoare contabila,care au continuat sa urce.

Totodata, investitorii s-au indreptat in primele trei luni aleanului preponderent spre actiuni ale companiilor mici si medii, iarblue-chipsurile au inregistrat performante mai reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO