Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank va fi market maker si la Bucuresti

05.06.2007, 19:37 45

Banca austriaca Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, ar putea deveni market maker pe Bursa de la Bucuresti pentru propriile actiuni in momentul in care banca se va lista la BVB, potrivit reprezentantilor bancii.
"Erste Bank este market maker pentru actiunile proprii pe bursele din Viena si Praga unde este listata si probabil ca acest lucru se va intampla si pe Bursa de la Bucuresti in momentul listarii", a declarat Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste.
Market makerul asigura stabilitatea pretului in conditii de volatilitate ridicata, avand capacitatea de a mentine o oferta de pret ferma pentru o anumita actiune. De asemenea, market makerul mai asigura un nivel de lichiditate corespunzator, investitorii putand vinde actiuni la pretul oferit de market maker chiar in conditiile in care cererea din piata este foarte scazuta.
Prin asumarea acestui rol pe piata de la Bucuresti, Erste Bank va facilita tranzactionarea actiunilor Erste de catre salariatii din Romania ai bancii.
"Listarea la Bucuresti are rolul de a asigura tranzactionarea mai facila a actiunilor Erste detinute de catre angajatii din Romania ai bancii. Numarul acestora este semnificativ, circa 1% din titlurile Erste aflandu-se in posesia salariatilor BCR, dar si ai salariatilor Erste Bank din Romania", a spus Stanimir.
El a reafirmat intentia bancii de a se lista la Bucuresti pana la finele acestui an, moment in care expira termenul pana la care angajatii BCR care si-au schimbat actiunile detinute la banca romaneasca pentru actiuni Erste nu au voie sa vanda.
Listarea Erste la Bucuresti depinde insa de momentul in care Depozitarul Central se va conecta cu pietele din Viena si Praga si de aparitia institutiei market-makerului, Erste aflandu-se in discutii cu oficialii BVB pentru accelerarea acestor procese.
Actiunile Erste se tranzactionau ieri la Viena la pretul de 59,15 euro/actiune, in usoara crestere fata de sedinta precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO