Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul de pe bursă s-a temperat, iar lichiditatea suferă din nou

Entuziasmul de pe bursă s-a temperat, iar lichiditatea suferă din nou

Foto: Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

25.01.2013, 00:04 857

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile abia au cumulat 12,1 milioane de lei.

Bursa a urmat îndeaproape în acest an evoluţia pieţelor externe, având o creştere de 8,5% de la începutul anului.

Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, spune că evoluţia pieţelor externe a fost determinată de estimările optimiste ale unor investitori care şi-au crescut expunerea pe acţiuni mizând pe o îmbunătăţire graduală a mediului economic global.

"Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi pieţele dezvoltate au urmat un trend îndelungat de creştere şi din această perspectivă nu se poate spune că acţiunile sunt ieftine sau că o corecţie cu o amplitudine semnificativă ar fi nerezonabilă. Totuşi, acţiunile de la BVB au fost susţinute de randamente ale dividendelor foarte ridicate aşteptate pe 2012 (peste 6% pentru Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, peste 10% pentru Transgaz şi SIF-uri), ceea ce reprezintă un argument puternic pentru expunerea pe acţiunile româneşti, cel puţin până la trecerea datelor de referinţă pentru dividende. Cu alte cuvinte, nu vedem nici posibilitatea unei scăderi semnificative a cotaţiilor principalelor acţiuni sub nivelurile actuale", a declarat Căruntu.

Totodată, el arată că investitorii străini vor continua să solicite discount-uri de peste 30% pentru titlurile companiei din România având în vedere lichiditatea redusă a pieţei şi vizibilitatea redusă, precum şi riscurile specifice fiecărui domeniu în care activează companiile respective.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,25%, iar indicele extins al Bursei BET-XT era în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 0,3%.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, unde operaţiunile au cumulat 2,5 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,596 lei, preţ în scădere cu 0,17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO