Burse - Fonduri mutuale

Engie România nu mai vine la bursă: acţionarii companiei au respins propunerea Fondului Proprietatea

Engie România nu mai vine la bursă: acţionarii...

Autor: Liviu Popescu

28.11.2018, 18:02 557

Fondul Proprietatea evaluează la 472 milioane de lei participaţia sa de 12% la Engie România.

Acţionarii companiei Engie România, furnizor de gaze naturale şi energie electrică, au respins miercuri propunerea Fondului Proprietatea, care are 12% din capitalul social, prin care acesta solicita aprobarea în principiu a admiterii societăţii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată printr-o ofertă publică de vânzare, potrivit mai multor surse din piaţă.

Engie încă nu a transmis un răspuns către ZF pe marginea acestui subiect până la publicarea acestei ştiri.

Acţionarul majoritar al Engie este România Gas Holding cu o participaţie de 50,99%, în spatele căruia se află Banca Europeană de Reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), fiecare cu câte o participaţie de 10%. Statul român prin Ministerul Energiei deţine 37% din companie.

Fondul Proprietatea evaluează la 472 milioane de lei participaţia sa de 12% la Engie România, ceea ce înseamnă că furnizorul de gaze este evaluat la circa 4 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea este acţionar la Engie România încă din 2005, adică de la privatizarea Distrigaz Sud, companie care ulterior şi-a schimbat denumirea în GDF Suez Energy România, iar în martie 2016, ca urmare a unei iniţiative de rebranding internaţional al companiei Engie, GDF Suez Energy România a devenit Engie România.

Ministerul Economiei a contribuit cu pachetul de 12% din acţiunile Distrigaz Nord la capitalul Fondului Proprietatea.

În august 2017 Fondul Proprietatea a anunţat că a demarat o procedură competitivă pentru vânzarea unor deţineri reprezentând aproape 19% din activul net al emitentului, printre care şi Engie România, care figurează cu o pondere de 7% din valuarea activului net.

În 2017 Fondul Proprietatea şi-a lichidat deţinerile la Electrica pentru circa 750 milioane de lei. La vânzare este şi participaţia FP la Hidroelectrica, evaluată la circa 3,3 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO