Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Ştefan Musgociu, BVB: 2021 a fost cel mai bun an din istoria Bursei de Valori Bucureşti. Premisele pentru 2022 sunt încurajatoare

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Alexandra Matei, Liviu Popescu

03.01.2022, 08:15 592

Anul 2021 a fost cel mai bun an din istoria Bursei de Valori Bucureşti, atât prin prisma numărului de companii listate cu obligaţiuni şi acţiuni, cât şi prin atingerea unor noi maxime pe final de an, iar perspectivele pentru 2022 sunt încurajatoare, spune Ştefan Musgociu, specialist business development & marketing al operatorului pieţei de capital.

„Dovedim că ne îndeplinim rolul de finanţator al economiei. Avem 27 de companii care au venit pe piaţă în acest an cu obligaţiuni şi 23 de companii cu acţiuni. Am făcut un calcul pe ultimii trei ani, cel puţin la valoarea obligaţiunilor. Sunt undeva la 3,9 mld. euro atraşi prin obligaţiuni. Din această sumă, aproape jumătate au fost în acest an, 1,8 mld. euro“, spunea Ştefan Musgociu în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi 30 decembrie 2021. 27 de companii an­treprenoriale, printre care unele la prima interacţiune cu bursa, precum Teilor, Ocean Credit, Bit Soft, ZebraPay, Nemo Expres Logistic, s-au finanţat în 2021 de la investitori prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni, în timp ce alte 23 de companii au adus acţiuni la Bucureşti, potrivit datelor agregate de ZF.

Finanţările corporate din 2021 au fost în valoare de 924 mil. euro (la care se adaugă şi cele ale băncilor, precum BCR, Raiffeisen) în timp ce prin intermediul mai multor emisiuni de titluri de stat Fidelis micii investitori au alocat 877 milioane de euro.

Pe de altă parte, 23 de companii – toate antreprenoriale, printre care One United, TTS, Vifrana, AllView, Arobs – au venit la bursă în 2021 în urma unor listări în valoare totală de 235 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO