Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf. Un sfert de veac de la reînfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti: plusuri şi minusuri din perspectiva noului preşedinte. Radu Hanga: Digitalizarea Bursei este cheia accesului investitorilor de retail la piaţă

♦ Pe 21 aprilie 1995 era semnată decizia de reînfiinţare a Bursei de la Bucureşti după o pauză de zeci de ani, perioadă de timp în care economia a fost în socialism ♦ Primele tranzacţii aveau să vină în toamna acelui an ♦ „Uitându-mă în spate, fiecare criză a fost o oportunitate. După ce se aşterne praful şi te uiţi mai atent, constaţi că aceste crize creează oportunităţi“, spune Radu Hanga, preşedinte al Bursei de la Bucureşti cu un mandat care abia a început în 2020.

Un sfert de veac de capitalism economic în România a permis investiţii ale milioane de viitori pensionari în companii de a căror activitate îşi leagă fiecare zi, precum Petrom, Transelec­trica, Romgaz, dar a permis şi accesul la finanţare şi ulterior dezvoltarea a zeci, poate chiar sute de companii.

De 25 de ani România are o piaţă de capital funcţională şi o Bursă de Valori care între timp a ajuns să-şi re­mu­nereze investitorii cu cele mai ri­dicate randamente ale dividendelor din lume. Doar că venind după o perioadă de beznă de zeci de ani în socialism, reînfiinţarea Bursei româ­neşti pe 21 aprilie 1995 a fost un proces care avea nevoie de brokeri, de eco­no­mişti, de absolvenţi de studii econo­mice. Unii au fost atraşi de bursă, dar acestei chemări a capitalismului eco­no­mic i-au răspuns şi inginerii. Mulţi sunt „în piaţă“ în prezent şi interme­diază tranzacţii de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Un inginer şi-a croit drumul în piaţa de capital specializându-se ulterior în investiţii şi ajungând să fie acum preşedintele operatorului pieţei de capital locale cu 27 de miliarde de euro capitalizare.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.