Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Dragoş Mesaroş, Goldring: Cred că sistemul bancar va avea mult de câştigat. Mă aştept la o revenire din partea BRD şi cred că Banca Transilvania va continua trendul pozitiv

Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Eduard Ivanovici, Tibi Oprea

29.07.2021, 11:30 401

Cred că toată lumea este în aşteptarea rezultatelor companiilor mari, precum Petrom, BRD ♦ Toată lumea a aşteptat rezultatele de la Teraplast, care s-au încadrat cu mult peste aşteptările mele ♦ În momentul de faţă cred că mass-media e mult mai prezentă şi oamenii caută randamente mai mari decât dobânzile care se oferă la depozite, îndreptându-şi astfel atenţia spre Bursă.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţio­nare al Goldring, brokerul care a fost numit în 2021 „intermediarul companiilor antrepre­noriale româneşti“ de către operatorul bur­sier local, este de părere că sezonul rapor­tă­rilor semestriale, care a început zilele tre­cute cu TeraPlast şi Antibiotice Iaşi, va fi marcat de performanţele sistemului bancar, notând în acest sens evoluţia creditării în luna iunie.

„Cred că sistemul bancar va avea mult de câştigat în momentul de faţă. Din ce am văzut şi din ce am citit, am observat că sistemul bancar a avut în continuare creşteri la cre­ditare. Am văzut în luna iunie un plus de 11% al creditării în România, deci cred că băncile vor continua să raporteze creşteri. În acest sens, Banca Transilvania a avut un profit destul de mare şi în primul trimestru, în creştere cu aproximativ 116%. Pot să spun că în cazul BRD a fost o oarecare dezamăgire în T1, cu o scădere a profitului de peste 6%. Dar mă aştept la o revenire şi din partea BRD şi cred că BT îşi va continua trendul pozitiv“, a spus Dragoş Mesaroş în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 28 iulie 2021.

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a raportat în T1/2021 un profit net de 656 mil. lei la nivel de grup, faţă de 303 mil. lei în aceeaşi perioadă din anul precedent. De altfel, veniturile operaţionale ale companiei s-au majorat de la 934 mil. lei la 1,16 mld. lei. Între timp, BRD-SocGen – a treia cea mai mare bancă de pe piaţa românească în funcţie de active – a obţinut în primul trimestru un venit net bancar de 720 mil. lei, în uşoară scădere faţă de 721 mil. lei în T1/2020.

„După luna septembrie, mă aştept ca BRD să vină cu un anunţ. Ştim bine că BRD a acordat un dividend de 0,5%, adică nesemnificativ. De altfel, în 2019, BRD a fost una dintre puţinele bănci din România care nu au acordat dividende. Totuşi, mă aştept să vină cu o surpriză spre sfârşitul anului şi să vedem poate şi un dividend special din partea BRD, ţinând cont că Banca Centrală Europeană dă voie în momentul de faţă băncilor să acorde dividende“, afirmă directorul de tranzacţionare al Goldring.

 

Ce a mai declarat Dragoş Mesaroş în cadrul emisiunii:

Despre activitatea scăzută de la bursă:

Cred că toată lumea este în aşteptarea rezultatelor companiilor mari, precum Petrom, BRD. Toată lumea a aşteptat rezultatele de la Teraplast, care s-au încadrat cu mult peste aşteptările mele. Ei au avut o cifră de afaceri pentru primele şase luni de 272,9 milioane de lei, în creştere cu 40%, exceptând divizia Steel, vândută anul trecut. Am avut şi Antibiotice Iaşi, o firmă care nu este foarte lichidă, dar este totuşi destul de importantă. Au avut 163,4 milioane de lei cifra de afaceri, în creştere cu 11% faţă de S1/2020, iar profitul a crescut cu un procent la 19,3 milioane de lei. Deocamdată, primele raportări pe care le avem sunt pozitive.

Despre dinamica Air Claim din ultimele şedinţe:

Din păcate, am văzut că CEO-ul a fost printre cei care au vândut în prima zi de tranzacţii, inclusiv unul dintre acţionarii majoritari. Mi-e greu să fac o estimare, dar ţinând cont că tocmai noi am adus compania pe bursă, pentru cei care au intrat în plasamentul privat, preţul a fost de 6,21, deci şi în momentul de faţă au un randament de aproximativ 50 de procente. Am văzut că au venit cu o notă pe BVB conform căreia se anunţă că nu vor mai avea vânzări ale acţiunilor până în februarie 2022. Ei au dorit să creeze un free-float mai mare pentru companie, listarea iniţială având doar un pachet de circa 10%. Însă au făcut acest lucru în prima zi de tranzacţionare, aspect privit cu ochi răi de către investitori.“

Despre interesul investitorilor faţă de fondurile de acţiuni:

În momentul de faţă cred că mass-media e mult mai prezentă şi oamenii caută randamente mai mari decât dobânzile care se oferă la depozite, îndreptându-şi astfel atenţia spre bursă. Aşteptam acest lucru de foarte mult timp, avem multe canale media – de la televiziune la Ziarul Financiar şi restul presei din România – care promovează bursa, iar oamenii încep să se educe singuri, să caută informaţii şi să vină cu întrebări.

Inclusiv la noi la companie au venit destui de mulţi clienţi noi în ultima perioadă. Le şi facilităm rularea online, deci nu trebuie să vină fizic la noi în birou. Cred că şi acest aspect îi atrage spre bursă. Am văzut discuţii şi despre creşterea indicelui BET de anul acesta, aflându-se pe plus cu peste 20% de la începutul lui 2021. Atunci, majoritatea oamenilor îşi pun automat întrebări, încep să citească şi nu poate să fie decât un lucru pozitiv pentru că avem o bursă mult mai vie şi foarte multe companii listate anul acesta. Doar în ultima săptămână avem trei companii listate şi obligaţiuni de la BestJobs, marcând domenii de activitate care nu existau până acum pe bursă.

Despre planurile Goldring:

În momentul de faţă avem un plasament privat de obligaţiuni de la Stanleybet cu o scadenţă pe trei ani şi o dobândă de 10%. Interesul este destul de mare şi sperăm că vom închide şi plasamentul privat undeva pe joi-vineri. Avem discuţii şi cu alte companii, însă momentan nu aş vrea să le divulg numele până nu vom semna un contract.

Despre strategia pentru S2/2021:

De fiecare dată le spun clienţilor să aştepte rezultatele financiare şi, în momentul când vom avea un calendar al tuturor datelor, vom putea realiza o rebalansare de portofoliu în funcţie de companiile care au cele mai mari profituri. Am văzut şi în T1 că în momentul în care MedLife a raportat profiturile (plus 400%), preţul acţiunilor a crescut cu 40%-45%. Aşadar, ne aflăm într-un moment de aşteptare, de făcut o analiză bună pentru fiecare companie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO